BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Vodík, digitalizace, export nebo podpora Ukrajiny. Začíná 64. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně

10.10.2023
Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh, který se koná od 10. do 13. října na výstavišti v Brně, se zaměří na efektivní a udržitelný průmysl. Českou národní expozici, která na jednom místě představí služby státu podnikatelům, otevře ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.
Foto: bvv.cz
"V rámci naší České národní expozice návštěvníkům představíme celý ekosystém vzájemně navazujících služeb. Naším cílem je české firmy podporovat od fáze nápadu, výzkumu a vývoje, přes financování a pojištění, až po dobývání zahraničních trhů," říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: "Proto chceme letos odstartovat příběh, který tvoří dva důležité a vzájemně propojené dokumenty. Jde o novou českou Exportní strategii a připravovanou Hospodářskou strategii. Obě strategie mají společný cíl - vytvořit moderní, úspěšnou a odolnou Českou republiku."

Po dnešním slavnostním zahájení odstartuje ministerstvo řadu doprovodných akcí, přednášek a workshopů.

Česká národní expozice

Digitalizace průmyslu, která je i ústředním tématem celého letošního veletrhu s podtextem Digitální továrna 2.0.

Vodíkové technologie v automobilovém průmyslu i jako zdroje energie pro bezemisní zelenou průmyslovou produkci.

Energetické úspory. Návštěvníci budou mít prostor ke konzultacím s několika specialisty na problematiku energetických úspor zejména průmyslových podniků.

Zaměstnávání kvalifikovaných cizinců. Nedostatek pracovníků je jednou z hlavních překážek dalšího rozvoje českého hospodářství i naší konkurenceschopnosti. Tato oblast je rovněž jednou z priorit v nové Exportní strategii České republiky.

Novinkou letošní České národní expozice pak bude prezentace řady špičkových exponátů českých firem, které vznikly za podpory operačních programů Evropské unie, které nabízí Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Příležitosti českým firmám nabízí dynamický trh Spojených států amerických. Ty představí americký velvyslanec v České republice Bijan Sabet i další představitelé USA prostřednictvím programu Select USA.

Speciální prostor Contact Ukraine v pavilonu A, na kterém se protnou české firmy se svými ukrajinskými partnery i zástupci jednotlivých ukrajinských regionů a měst. Tato platforma významně usnadní realizaci vzájemných vztahů při obnově Ukrajiny. Na stánku budou k dispozici také tzv. energetické mikiny, prostřednictvím kterých se můžete zapojit do obnovy energetické infrastruktury Ukrajiny.

MeetingPoint Czechtrade - tradiční setkání a konzultace exportních příležitostí s 25 řediteli zahraničních kanceláří.

Autonomní vozidla - společnost AURRIGO, BRING AUTO


Na brněnském výstavišti se v letošním roce prezentují společnosti zabývající se autonomní přepravou. Návštěvníci MSV budou mít příležitost vyzkoušet si jízdu v autonomním autobuse od společnosti Aurrigo. V areálu výstaviště se bude dále pohybovat také autonomní Last Mile Delivery robot společnosti BringAuto, který umí doručovat balíčky konkrétním zákazníkům.

Digitální továrna


Hlavním tématem tohoto projektu je inteligentní digitalizace a druhá transformace české ekonomiky. Cílem Digitální továrny 2.0 je přiblížit technologie, které umožní transformovat nejen průmyslové prostředí, ale i celou ekonomiku. Snahou je pomoci zformulovat vizi změny české ekonomiky tak, aby byla úspěšná i v 21. století a v měnícím se geopolitickém kontextu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu, které zřídilo platformu 5G aliance, se podílí na aktivitách Digitální továrny 2.0. Jedná se na MSV zejména o blok věnovaný rozvoji sítí 5. generace v České republice.

Další informace o veletrhu jsou na webu www.bvv.cz/msv.

Zdroj: MPO
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní činnosti. Dopravce tak bude mít lepší a přesnější podklady k řešení stížností. Doposud pomáhal systém, ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Od soboty 27. dubna čeká MHD v Brně řada změn, většinou jsou příjemné

Tramvají opět až do Obřan, retro vozy na běžných linkách nebo provoz cyklobusů. Změny v provozu městské hromadné dopravy v Brně od 27. dubna cestující ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...





Úterý 30.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes