BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Od soboty 27. dubna čeká MHD v Brně řada změn, většinou jsou příjemné

24.04.2024
Tramvají opět až do Obřan, retro vozy na běžných linkách nebo provoz cyklobusů. Změny v provozu městské hromadné dopravy v Brně od 27. dubna cestující v Brně potěší. Trpělivostí se ale budou muset obrnit lidé v jižní části města, kde od 29. dubna začne dvoutýdenní výluka.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Čtyřkou do Obřan


Díky posunu stavby VMO na Tomkově náměstí po téměř deseti měsících skončí výluka tramvajové linky 4, která bude od 27. dubna opět zajíždět až do Maloměřic a Obřan. K tomuto datu také DPMB ukončí provoz výlukové linky x45, která tramvajovou dopravu nahrazovala. V této souvislosti dojde k úpravě jízdních řádů na autobusových linkách 58, 72 a N94. Od začátku června se změní poloha zastávky Tomkovo náměstí - nástupiště budou v obou směrech přesunutá pod most a budou bezbariérová.

Spojení linek 30 a 43


Oblast Sadové a Soběšic bude nově obsluhována linkou 30, na kterou DPMB nasadí výhradně parciální trolejbusy. Významný krok v ekologizaci dopravy obyvatelům nepřinese žádné provozní změny. Soběšice i oblast Sadové budou obsluhovány ve stejném intervalu jako doposud. Výhodou je nejen bezemisní a tišší provoz, ale i přímé spojení do centra Králova Pole, Komína či Bystrce. Linka 43 tímto sloučením zcela zanikne.

Nahrazení linky 71 regionální linkou 304


V souvislosti se změnou dopravního řešení v Kuřimi nebude od 27. dubna v provozu autobusová linka 71. V Brně bude v úseku Královo Pole - Ivanovice nahrazena posíleným provozem linky 41. Spojení do Kuřimi zajistí z řečkovického nádraží nová regionální linka 304.

Linka 10 na Stránskou skálu


Cestující se tramvajovou linkou 10 dostanou opět až na Stránskou skálu. DPMB dokončil plánovanou opravu tramvajové trati. Provoz zároveň ukončí autobusová linka x10, která zajišťovala náhradní dopravu k areálu Zetoru a Slévárny Heunisch.

Zahájení víkendového provozu retro vozů na linkách 10 a 25


Od soboty 27. dubna 2024 budou opět na vybraných kurzech linek 10 a 25 v nepracovní dny jezdit retro vozidla. V případě linky 10 se bude jednat o vozy typu K2, T3 a T2, jimiž se o víkendech můžou cestující svézt na čtvrtém pořadí (kurz 01004) v časech mezi 10. a 20. hodinou v intervalu dvě hodiny. Na linku 25 DPMB nasadí své retro vozy 15Tr a 22Tr. Zájemci si je můžou vystopovat vždy v sobotu na jedenáctém pořadí (kurz 02511) v čase od 8:30 do 20:30 hodin. Provoz retro vozidel DPMB předpokládá do 28. října 2024.

Cyklobusy na lince 57


Od soboty 27. dubna DPMB obnoví sezónní víkendový provoz cyklospojů na trase linky 57. V jízdním řádu jsou tyto spoje označeny symbolem jízdního kola. V autobusech zvenku vybavených speciálními nosiči cyklisté za kolo platí dle tarifních podmínek, tedy plné jízdné. Cyklospoje mohou cestující využívat v nepracovních dnech do 28. října 2024.

Linkou 80 na Špilberk


Po zimní odmlce se do provozu vrátí také linka 80, která vozí cestující z České přes Úvoz na Hrad Špilberk. Linka bude v provozu v soboty, neděle a o svátcích od 9:30 do 17:30 hodin. Její provoz skončí 28. října 2024.

Omezení MHD na Hněvkovského platné od 29. dubna do 12. května 2024


Od pondělí 29. dubna bude z důvodu dalších etap opravy povrchu na dva týdny výrazně omezen provoz veškeré dopravy na částech komunikací Svatopetrská a Hněvkovského v Komárově. Zcela uzavřena budou kolmá napojení ulic Černovická a Kšírova. Dojde proto k výrazným změnám tras autobusových linek 47, 49, 50, E50, N94 a pro všechny ostatní tudy vedené autobusové linky (40, 48, 64, 67, 74, N95, 109) budou dočasně zrušeny zastávky Sazenice, Komárov a Mariánské náměstí na uvedené hlavní komunikaci. Pro obsluhu úseku Horní Heršpice - Modřice bude zavedena výluková linka x49, pro místní obsluhu ulice Kšírovy bude zavedena minibusová linka X. Přestup mezi tramvajovou linkou 12 na autobusy bude možný v zastávce Konopná, některé přestupní vazby mezi linkami MHD budou dočasně přesunuty do zastávky Autobusové nádraží (ÚAN Zvonařka).

Všechny dopravní informace týkající se MHD jsou dostupné na na www.dpmb.cz.

Zdroj: Dopravní podnik města Brna
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

ČSOB: Kyberzločinci se aktuálně vydávají za vaše známé ze sociálních sítí a hlásí: Vyhráli jste!

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Opět berou útokem sociální sítě, ale používají nový trik. Oslovují lidi skrze jejich blízké. Sázejí na to, že pak napadený člověk ztratí ostražitost a vyzradí své citlivé ...

Slavnostní otevření Family Pointu pod Petrovem v Brně

Slavnostní otevření nového Family Pointu pod Petrovem proběhne ve středu 15.5.2024 v Centru pro rodinu a sociální péči (CRSP) na Biskupské 7 v Brně. U ...

Vydejte se historickými vlaky na tradiční jízdy do Lednice

Ve středu 1. května začala pravidelná sezóna nostalgických jízd na trati z Břeclavi do Lednice. Milovníci železnice se mohou těšit na oblíbený motorov ...

Revizoři DPMB budou vybaveni kamerami. Zjednoduší to vyřizování stížností

Revizoři Dopravního podniku města Brna (DPMB) budou mít od začátku května ve výbavě kamerový monitorovací systém. Zaznamená průběh jejich pracovní čin ...

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu zařízení. ...





Neděle 5.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes