BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

V Bučovicích a Slavkově u Brna začala stavba moderních výjezdových základen ZZS

26.05.2022
Přípravné práce na výstavbě obou výjezdových základen ZZS JMK odstartovaly v dubnu, dokončení je naplánováno shodně na polovinu příštího roku. Objekty budou oproti ostatním základnám vysoce energeticky úsporné. Slavnostní poklep obou staveb se za účasti představitelů kraje uskutečnil ve čtvrtek 26. května 2022.
Foto: jmk.cz
V Bučovicích bude sídlo záchranky v bývalém hospodářském areálu. Toto místo je výhodné s ohledem na blízkost výjezdu na silnici I/50 i z hlediska sousedství stanice hasičů. Stejně tak je blízkost sídla hasičů a možná koordinace obou složek integrovaného záchranného systému rozhodující i pro umístění nové základny ve Slavkově u Brna - tady vznikne v jejich novém areálu v intravilánu města.

"Celkové náklady na nové stanoviště v Bučovicích a Slavkově u Brna jsou 114 milionů korun. Využijeme prostředků, které máme k dispozici z úvěru od Evropské investiční banky a zbytek z našeho rozpočtu. Věřím, že nové prostory budou našim záchranářům dobře sloužit," řekl hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

Základna v Bučovicích vyjde na 74,5 milionu korun, ve Slavkově bude stát téměř o polovinu méně - 39,5 milionu korun.

Výjezdové základny byly připravovány podle jednotného konceptu. V 1. nadzemním podlaží se nacházejí dvě stání sanitních vozidel, sanitační box, sklady zdravotnického materiálu, prádla, použitého prádla, infekčního odpadu a komunálního tříděného odpadu. Ve 2. nadzemním podlaží se počítá s umístěním pobytových prostor posádek, šatnami a hygienickým zázemím. Samostatným objektem je kryté stání pro vozidla a navazující nezastřešená parkovací stání.

Výjezdové stanice jsou navrženy v pasivním energetickém standardu s využitím dvou fotovoltaických elektráren, z nichž první svým výkonem zásobuje běžný provoz základny a druhá pohání tepelná čerpadla využívající teplo z hlubinných vrtů, které efektivně vyrábí teplo k vytápění a teplou vodu pro potřeby výjezdové základny. Tento systém má i reverzní funkci se schopností budovu výjezdové stanice v létě chladit.

"Všemi těmito opatřeními dochází až k 80% úspoře potřebné energie k zajištění chodu výjezdové základny oproti stávajícím základnám. Základny se stávají více energeticky nezávislými na externích zdrojích a na zemním plynu," doplňuje radní pro oblast investic Vladimír Šmerda. "Pamatovali jsme i na podzemní nádrže k akumulaci dešťové vody, která bude následně využita pro provoz základen. Všemi těmito opatřeními výrazně klesají provozní náklady."

Základny také splňují požadavky energetické politiky Jihomoravského kraje k trvalému snižování spotřeb energií v rámci ISO 50001, kterých je Jihomoravský kraj držitelem.

"Budování nových výjezdových stanovišť patří k naší permanentní snaze o zlepšení pracovních podmínek pro naše záchranáře. Jedná se o důležitou složku Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, proto je to tak důležité," dodal radní pro oblast zdravotnictví Jiří Kasala.

"Na stávající slavkovské základně máme jednu záchranářskou posádku, a tak to bude i na novém stanovišti. Pokud jde o základnu v Bučovicích, tam je v současné době v provozu jedna lékařská posádka. V nové budově však budou fungovat posádky dvě, lékař v setkávacím systému a záchranářský tým, tedy zjednodušeně řečeno malá a velká sanitka. Doplním, že naše základny teď dimenzujeme tak, aby v nich byl vždy prostor pro případné navýšení počtu výjezdových skupin. Musíme takto uvažovat vzhledem k současnému trendu, kdy počty námi ošetřených pacientů se neustále zvyšují," vysvětluje Hana Albrechtová, ředitelka jihomoravské záchranky.

Zdroj: Krajský úřad Jihomoravského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Od soboty 27. dubna čeká MHD v Brně řada změn, většinou jsou příjemné

Tramvají opět až do Obřan, retro vozy na běžných linkách nebo provoz cyklobusů. Změny v provozu městské hromadné dopravy v Brně od 27. dubna cestující ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Pátek 26.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes