BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Máte důležitou schůzku? Rozpalte ji vzorovaným tričkem MEDICINE

28.08.2023
Košile je kousek, který znají téměř všichni nákupní maniaci. Ať už jsou společenské události vaším denním chlebem, nebo ne, alespoň jedna košile by měla mít ve vašem šatníku čestné místo. Věděli jste, že dámské košile začaly být trendy mnohem později než ty pánské? Znáte důvod, proč mají dámské a pánské košile jinak zapnuté knoflíky? Pojďte s námi porovnat svět dámských a pánských košil a možná si i najít tu pravou pro vás.
Ilustrační snímek | Zdroj: wearmedicine.cz

Od pánských košil po dámské košile a halenky


To, že existence dámských košil úzce souvisí s pánskými košilemi, je zkrátka neoddiskutovatelný fakt. Podíváme se proto blíže na několik zajímavostí o tomto kusu oblečení.

Věřili byste, že košile v minulosti plnila funkci spodního prádla? Tyto košile vypadaly jinak - neměly zapínání na knoflíky, takže jediným způsobem, jak si je člověk mohl obléct, bylo přes hlavu. Dnešní košile se liší také límcem. Dnes známe knoflíkový, ohrnovací, kentový a žraločí límec.

Stejně jako u většiny módních kousků, i u košil diktovala současný styl bohatší část společnosti. Oblíbené byly zejména bílé košile, které si od starověku až do současnosti udržely status nejelegantnějšího oděvu.

Vzhled dnešních dámských košil je rovněž ovlivněn tunikami, které si oblíbili staří Římané. Teprve v 19. století se do popředí dostala dámská košile, vrchní část dámského oděvu z lehkého materiálu. Protože dámy měly větší nákupní apetit, začaly se objevovat dámské košile z různých materiálů, barev a vzorů. Postupně, krok za krokem, se tato část oděvu stala nedílnou součástí šatníku i ženské populace.

Knoflíky, které nezapínají jen dámské košile


Jistě jste si všimli, že dámské košile se od pánských liší mimo jiné tím, na které straně mají knoflíky. Dámské knoflíky jsou orientovány vlevo, zatímco pánské knoflíky vpravo.

O původu rozdílných způsobů zapínání existuje mnoho teorií. V dobách, kdy pánové hájili čest dam zbraní nebo mečem, drželi tento v silnější - pravé ruce, a proto když si během boje potřebovali rozepnout svrchní oděv, zvládla tento úkol jejich slabší - levá ruka. V případě dámských halen vychází jedna z teorií z předpokladu, že ženy nosily své děti v levé ruce a mohly si volnou pravou rukou rozepnout košili, pokud potřebovaly nakojit. Jiná teorie uvádí, že v minulosti jezdily dámy na koni v bočním sedle a snaha zabránit tomu, aby jim košile při jízdě nefoukala, vedla k umístění zapínání na levou stranu.

Ponořte se s námi do moře dámských košil


Dámská a pánská móda k sobě mají blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Košile nebo halenka je základem ženského šatníku, a proto vám e-shop MEDICINE nabízí dámské košile, ve kterých zaujmete na první pohled. Vyberte si z mnoha barev, vzorů a stylů tu, která je vašemu srdci nejbližší, a dopřejte si pocit sebevědomí každý den.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Čtvrtek 2.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes