BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jednoduché vysvětlení výpočtu kurzů sázkových kanceláří

22.08.2023
V sázkových kancelářích jsou kurzy hlavním ukazatelem pravděpodobné výhry sázky. Ukazují, kolik peněz uživatel získá, pokud vsadí správně. Na webových stránkách Sportaza a dalších podobných platformách jsou tyto informace dostupné bez registrace. Jenže ne všichni uživatelé chápou, jak a na základě čeho se kurzy vypočítávají. Není těžké to pochopit, pokud vezmete v úvahu některé důležité faktory.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Typy kurzů v sázkových kancelářích


Na světě neexistuje jednotný standard kurzů sázkových kanceláří. Je přijatelné rozlišovat jejich 3 hlavní druhy, které se používají na různých kontinentech. Podle Wikipedie je třeba rozlišovat např:
- evropské (desetinné)
- britské (zlomkové)
- americké (money line)
Všechny ukazují přibližně stejnou hodnotu pravděpodobnosti výhry jednoho ze sportovců/týmu. Jen je třeba vědět, jak je správně číst. Kromě toho tyto ukazatele již zohledňují marži samotné sázkové kanceláře. Marže je zisk sázkové kanceláře z pohledu vyhlídky.

Desetinné ukazatele


Běžně se používají v evropských zemích, některých částech Asie a v zemích po rozpadu Společenství nezávislých států. Zapisují se ve tvaru 1,2 nebo 1,75. Vždy se jedná o celé číslo a jeho desetinnou složku. Tyto hodnoty udávají, kolik peněz hráč získá, pokud jeho sázka vyjde. Pro výpočet je třeba vynásobit sázku kurzem. Například při kurzu 1,2 a sázce 100 EUR získá uživatel 120 EUR, z čehož čistý zisk činí pouze 20 EUR, zatímco 100 je pouze návratnost samotné sázky.

Pravděpodobnost události s tímto typem ukazatelů se vypočítá pomocí jednoduchého vzorce: 100 děleno vybranou hodnotou. Z toho vyplývá, že pro hodnotu 1,2 je pravděpodobnost výsledku 100/1,2=83,3 %. Toto číslo již zahrnuje marži, takže samotná pravděpodobnost je o něco nižší, ale to konečný výsledek příliš neovlivní.

Zlomkové kurzy


Jsou akceptovány ve Velké Británii a v zemích Britského společenství národů: Kanadě, Austrálii atd. Ukazují poměr čistého zisku. Ukazují poměr čistého zisku a vsazené částky. Zapisují se ve formě jednoduchých zlomků - 5/3, 40/1. Měly by se číst takto: při poměru 10/6 připadne na každých 6 eur 10 eur čisté výhry v případě úspěšné sázky.

Převod zlomkových kurzů na evropské je jednoduchý podle vzorce: vydělíme a k výsledku přičteme 1. V případě poměru 10 ku 6 by příklad vypadal takto: 10/6+1=2,66.

Americké ukazatele


V amerických sázkových kancelářích existují 2 typy kurzů: kladné a záporné. Každý z nich ukazuje, kolik peněz hráč získá, pokud vsadí určitou částku. Tyto ukazatele jsou vázány na podmíněných 100 jednotek a zapisují se ve tvaru +120 nebo -140.

Kladné ukazují, kolik čistého zisku hráč získá, když vsadí podmíněných 100 dolarů. Tedy s ukazatelem +120 bude čistý zisk na ruce sázejícího 120 dolarů při sázce 100 dolarů.
Záporné ukazatele fungují trochu jinak. Odrážejí, kolik musíte vsadit, abyste získali čistý zisk 100. Tedy -140 je částka, kterou je třeba vynaložit, abyste vyhráli 100 liber a získali investici zpět.
Chcete-li převést kladné koeficienty na desetinné, můžete použít vzorec: Vydělte zadanou hodnotu 100 a přičtěte jedničku. Například 120 / 100 + 1 = 2,20.

U záporného ukazatele v tomto vzorci je třeba jej zaměnit za 100 a mínus nebrat v úvahu. U již použitého příkladu bude vzorec vypadat takto: 100 / 140 + 1 = 1,71. A po převodu lze kurz použít k určení pravděpodobnosti události obvyklými metodami sázkařů.

Co ovlivňuje kurz


Výpočet kurzů je složitá matematická analýza. Seriózní sázkové kanceláře za tímto účelem zaměstnávají analytiky, kteří pečlivě zkoumají všechny možné faktory, které mohou ovlivnit konečný výsledek. Pozornost věnují např:
- nedávným výsledkům sportovců,
- jejich fyzické kondici,
- složení týmů,
- prestiž soutěže,
- výsledky na stejném hřišti/pozemku,
- výsledky soupeřů se stejným nebo podobným složením,
- styl hry týmů/sportovců,
- složení trenérského týmu,
- události v osobním životě,
- předpověď počasí (pro venkovní hřiště).

To vše přímo ovlivňuje kurzy. A čím větší je rozdíl v síle soupeřů, tím větší je rozptyl v ukazatelích pravděpodobných výsledků. Také sázkové kanceláře vždy uvádějí do všech kotací svou marži. Její průměrná výše je u renomovaných kanceláří 6-8 %.

Jak ovlivňuje pravděpodobnost události? Pokud je marže bookmakera 6 %, vydělí ji všemi možnými výsledky a výsledné číslo odečte od pravděpodobnosti. Z toho vyplývá, že pokud se bez marže odhaduje vítězství týmů na 40/60, pak po jejím zahrnutí bude ukazatel 37/57.

Úpravy šancí


Pravděpodobnost události se neustále mění ještě před zahájením soutěže. Například měsíc před závodem Formule 1 byl jasný favorit a mnoho odborníků sázelo na jeho vítězství. Dva týdny před závodem utrpěl drobné zranění. Tento faktor snižuje pravděpodobnost jeho vítězství a kurzy se zvyšují. Ale za pár dní při ukázkovém vystoupení dojel do cíle s vynikajícím výsledkem a ukázal svou nejlepší formu. To se projevilo i na kotacích.
Takové výkyvy nemají vliv na sázkaře, kteří již sázku uzavřeli. Podle mezinárodních pravidel uzavřená sázka fixuje kurz platný v době jejího uzavření. Pokud tedy kurzy výrazně klesnou, sázející obdrží výhru s předchozími násobky. Ale ani v případě jejich výrazného zvýšení nemůže počítat se zvýšenými zisky.

Nezávisle určit kurzy pro sázení v sázkových kancelářích není snadný úkol. Pro úspěšné sázky se stačí jen zhruba orientovat v síle soupeřů a hledat u sázkových kanceláří možnosti, které se výrazně liší od předpokládaných. Nebo neriskovat a získat malý zisk z jasných pravděpodobností. Chcete-li do tématu proniknout hlouběji, můžete si nastudovat, jak fungují bonusy za sportovní sázky u sázkových kanceláří.

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Účast osob mladších 18 let na hazardní hře je přísně zakázána.

Autor: Z. Wójcik
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Čtvrtek 2.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes