BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Rekonstrukce oddělení ORL a neurologie Nemocnice Vyškov zahájena

07.06.2019
VYŠKOV - V areálu vyškovské nemocnice byla ve čtvrtek 6. června 2019 za účasti představitelů kraje v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem zahájena stavba Rekonstrukce budovy ORL a neurologie. Předmětem veřejné akce je zásadní rekonstrukce a modernizace budovy B a části budovy C. Zhotovitel stavby (brněnská společnost KALÁB) zároveň zajistí nové venkovní sítě technické infrastruktury a nezbytné úpravy přilehlých venkovních ploch. Hodnotu veřejné zakázky na stavební práce předpokládáme v objemu zhruba 127 milionů korun včetně DPH.
Foto: Jihomoravský kraj
"Rekonstrukce vyškovské nemocnice je plánovanou akcí a patří mezi velmi významné investice do zdravotnictví v našem regionu. Z těch dalších je potřeba zmínit například přípravu stavby výjezdových základen Zdravotnické záchranné služby JMK v Mikulově, Veselí nad Moravou, Kyjově a Boskovicích v celkové hodnotě 238 milionů. V dubnu už začala stavba výjezdové základny v Hustopečích ze téměř 42 miliony korun, v průběhu roku 2019 bude zahájena výstavba ambulantního traktu v Nemocnici Tišnov za 76 milionů korun a v roce 2020 plánujeme zahájení výstavby nové léčebny se speleoterapií v Ostrově u Macochy systémem design end build," řekl hejtman Bohumil Šimek.

V případě vyškovské nemocnice jde o komplexní rekonstrukci, která se týká všech čtyř podlaží křídla současné budovy neurologie a ORL s vybudováním zcela nových dispozic v duchu standardů lůžkových oddělení nastavených předchozími etapami modernizace nemocnice. Jednotlivá pracoviště budou splňovat soudobé požadavky, jež jsou na zdravotnická zařízení tohoto typu kladeny. Budou renovovány kompletní skladby podlah, nahrazeny povrchy stěn, instalovány podhledy, revitalizován obvodový plášť (vyměněny výplně otvorů a provedeno zateplení) a totálně nahrazeny veškeré technické instalace. Spojovací segment směrem ke kapli bude zcela demolován a na jeho místě bude vybudován nový výtah včetně potřebné komunikační vertikály.

"Jihomoravský kraj by chtěl investici zvládnout do konce roku 2020, celá akce bude realizována za provozu. Půjde o nejvýhodnější způsob řešení především z hlediska optimalizace provozních a personálních vazeb iktového centra (řešení cévních mozkových příhod)," dodal radní Milan Vojta.

Investice řeší modernizaci, resp. přesuny již provozovaných funkčních celků, lůžkových jednotek. Dispozice jsou navrženy s jistou universálností, aby se jejich využití v budoucnu mohlo přizpůsobit momentálním potřebám nemocnice. Budou řešeny v duchu současné moderní medicíny a standardů jednadvacátého století. Pokoje budou dvou a třílůžkové, každý s vlastním hygienickým zázemím.
Dispozice lůžkových oddělení neurologie v horních dvou nadzemních podlažích budou téměř totožné s tím, že se budou lišit pouze drobnými nuancemi ve využití nové užitné plochy severní přístavby. Na oddělení budou umístěny čtyři trojlůžkové a dva dvoulůžkové pokoje, sklad, čajová kuchyňka a denní pobyt pacientů, který svým řešením formou zálivu střední podélné chodby umožní její prosvětlení. Ve východním traktu pak budou zbývající čtyři dvoulůžkové pokoje a veškeré provozní a personální zázemí. Jedná se o stanoviště sester s navazující denní místností a hygienickým zázemím zaměstnanců, přípravnu, vyšetřovnu, čistící místnost a lázeň pacientů.

Uspořádání Centra léčebné rehabilitace (CLR) v 1.NP bude z velké části kopírovat dispozici horních podlaží, avšak s tím rozdílem, že na místě dvoulůžkových pokojů na severní straně východního traktu bude řešena elektroléčba a prostorná tělocvična, na níž bude v přístavbě navazovat místnost pro individuální cvičení.

V 1.PP (tj. suterén) pak budou soustředěny speciální terapeutické provozy CLR, tzn. dynamický chodník, vertikalizační přístroj a ergoterapie. Zbývající prostory budou sloužit jako provozní a technické zázemí. Součástí rekonstrukce těchto lůžkových stanic je také jejich vybavení zařizovacími předměty (tj. nábytkem) a zdravotnickými přístroji, jež budou nakoupeny v hodnotě cca 20,- mil. Kč. Bude tak dokončen původní investiční záměr, jenž navazuje na již v roce 2009 zbudovaný evakuační výtah u oddělení neurologie a v roce 2013 nově postavenou neurologickou jednotku intenzivní péče za 75,4 milionu korun vybavenou moderními přístroji z evropské dotace určené na vybavení iktových center ve výši téměř 19 milionů korun.

Objekt neurologie pochází z roku 1951. Původně sloužil jako ubytovna zdravotnického personálu. V 70. letech byla budova uzpůsobena pro lůžková oddělení, ovšem bez potřebných stavebních úprav. V téměř nezměněném dispozičním a prostorovém uspořádání slouží dodnes. Zásadní rekonstrukci budova potřebuje. Technický stav, zejména pak střešního pláště, některých konstrukčních částí a technických instalací, je dávno za zenitem životnosti.

"Tuto investici by Nemocnice Vyškov nebyla schopna realizovat z vlastních prostředků, a proto je třeba kladně hodnotit přístup Jihomoravského kraje, který poskytne na akci potřebné finance. Věřím, že rekonstrukce plánovaných oddělení bude kladně hodnocena pacienty, neboť v anketě spokojenosti, kterou nemocnice pravidelně vyhodnocuje, často čteme kritiku na technický stav těchto oddělení," řekla ředitelka Nemocnice Vyškov Věra Seidlová.

V předcházejících dvou letech Jihomoravský kraj v Nemocnici Vyškov realizoval celkovou revitalizaci budovy nemocnice - objektu C, kde jsou umístěny tři stanice oddělení dlouhodobě nemocných, gynekologie, vč. operačních sálů, novorozenecké oddělení, a lůžkové oddělení rehabilitace) za 19,9 milionu korun a objektu D2+D3 (ambulance a cvičebny rehabilitace, RTG, a lékárny) za 10,5 milionu korun. Předmětem revitalizace objektů bylo vždy zateplení obvodového pláště budovy, výměna výplní otvorů, zateplení ploché střechy či prostoru půdy.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

MŽP: Pro sídlo správy chráněné krajinné oblasti Soutok zvítězila nabídka města Lanžhot

V souvislosti s připravovaným vyhlášením chráněné krajinné oblasti Soutok se vybírá místo, kde by měla sídlit její správa. Vhodné umístění pro úřad se hledalo několik měsíců. Nabídky vhodných objektů zaslala města Břeclav a Lanžhot. Po jejich ...

Lesníci, vědci i zástupci ministerstev, ochrany přírody a obcí se shodli na vyváženém způsobu hospodaření ve Ždánickém lese a Chřibech

Odborný seminář o udržitelném lesnickém managementu ve Ždánickém lese a Chřibech uspořádaly 14. května v Hradci Králové Lesy České republiky pod zášti ...

VZP: Dobrou zprávou z oblasti prevence je rostoucí účast na screeningových programech

Klíčovou roli v úspěšnosti léčby onkologických onemocnění hraje včasný záchyt nemoci. Dobrou zprávou proto je rostoucí počet návštěvníků u všech třech ...

Zdravotní sestry slaví svůj den. Ve fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně jich je téměř 1200

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně zve na již tradiční Májový koncert (nejen) pro zdravotníky FNUSA, který i letos pořádá při příležitosti Mezinárod ...

Magistrát města Brna a Česká pošta otevřeli první třípřepážkovou poštu Partner

V pondělí 6. května byla v Brně v Orlí ulici slavnostně otevřena první třípřepážková pošta Partner v České republice. Provozovat ji bude Magistrát měs ...





Neděle 19.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes