BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak se zbavit krtka: Průvodce pro čistou a zdravou zahradu

10.05.2024
Krtci, ti malí podzemní obyvatelé, jsou často považováni za nezvané hosty v našich zahradách. Své domovy si budují právě tam, kde my pečlivě pěstujeme květiny a zeleninu, a svými chodbami a hromadami hlíny narušují dokonalost našich trávníků. Ačkoliv jsou to fascinující tvorové, jejich přítomnost může být pro zahrádkáře noční můrou. Jak tedy můžeme tento problém vyřešit?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

Odpuzovače jako první obranná linie


Vzhledem k tomu, že krtci jsou slepí, spoléhají se ve svém podzemním světě především na čich a sluch. To nám dává možnost použít proti nim odpuzovače, které využívají právě těchto smyslů. Na trhu existuje řada zařízení generující vibrace, které krtky efektivně odrazují od vstupu do zahrady. Alternativou mohou být i domácí řešení, jako jsou prázdné plechovky nebo jiné předměty, které vytvářejí hluk při pohybu větru.

Mechanické pasti: Humánní a účinné


Další možností je použití mechanických pastí. Je důležité si uvědomit, že cílem není krtka zabít, ale pouze ho vyhnat z naší zahrady. Při výběru pasti bychom měli dbát na to, aby byla co nejhumánnější.

Repelenty: Chemická ochrana


Speciální repelenty, které se aplikují přímo na zahradu, obsahují látky nepříjemné pro krtky, jako je například kapsaicin z papriky. Tyto repelenty mohou být ve formě sprejů, granulí nebo tekutin, ale je třeba mít na paměti, že jejich účinnost může být omezená a vyžadují pravidelnou aplikaci.

Fyzické bariéry: Neproniknutelná obrana


Pevné fyzické bariéry, jako je pletivo nebo síť zahrabaná v zemi, mohou krtkům účinně zabránit v průniku do chráněných oblastí. Existují i pohyblivé bariéry, které vydávají zvuky a tím krtky odradí.

Aromatické rostliny: Přírodní nepřátelé krtků


Některé aromatické rostliny, jako je rozmarýn, máta nebo březové listy, jsou pro krtky velmi nepříjemné a mohou sloužit jako další způsob, jak je z vaší zahrady vyhnat.

Kombinace metod: Klíč k úspěchu


Nejúčinnější strategií je často kombinace výše zmíněných metod. Může být také prospěšné zaměřit se na změnu prostředí zahrady, jako je odstranění potravy pro krtky - larvy hmyzu a hmyz samotný.

Když už všechno selže: Odborná pomoc


Pokud se vám nedaří krtka z vaší zahrady vyhnat, neváhejte se obrátit na odborníka, který má potřebné znalosti a vybavení k nalezení efektivního a individuálního řešení.

Tento článek vám přináší několik osvědčených metod, jak se zbavit nezvaného podzemního nájemníka. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv metodu, pamatujte, že trpělivost a vytrvalost jsou klíčem k úspěchu. Přejeme vám krásnou zahradu bez nezvaných hostů!

Autor: Redakce ID
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Čas na změnu krmiva: kdy přejít z krmiva pro štěňata na krmivo pro dospělé psy?

Stejně jako kojenci nekonzumují stejnou stravu jako dospělí, i štěňata mají jiné potřeby než dospělí pejsci. Pejska rozhodně nemůžete od jeho pořízení po celý zbytek života krmit jedněmi a těmi samými granulemi. Nejen pokud jde o značku, ale i o ...

Proč si v České republice vybrat nejlepsi zahranicni casino 2024?

Zahraniční herní portály jsou rozsáhlou škálou unikátních nabídek, které i dnes v moderní době dalece převyšují nabídku místních herních portálů a pří ...

Půjčka pro podnikatele znamená odpověď na řadu různých otázek

Krátkodobá finanční injekce je připravena, stačí, když vyplníte krátkou žádost a splníte všechny stanovené podmínky. Je to jednoduchá záležitost, se k ...

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměně ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.





Úterý 21.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes