BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Hlavní problémy, které můžou nastat u vašeho notebooku

20.09.2023
Ačkoli jsou notebooky v současné době velice spolehlivé, stále jde o složité zařízení, u kterého se potenciálně může objevit mnoho problémů. Které hrozí nejčastěji a jak se jim vyhnout?
Ilustrační snímek | Zdroj: Oleggg / Shutterstock.com

Potíže se softwarem


Pravděpodobně nejčastěji se dnes setkáte s tím, že na notebooku nefungují některé programy nebo třeba webové aplikace. Velice snadno se to může stát i u zbrusu nového počítače. Platí to zejména v tom případě, že patříte k náročnějším uživatelům, pro které může být notebook i pracovním nástrojem a hlavním zdrojem obživy. Pokud sami nejste technicky zrovna zdatnými jedinci, je dobré, pokud máte při ruce někoho, kdo vám dokáže se softwarovou konfigurací pomoci a dá vše do pořádku.

Porucha součástek


Ačkoli jich postupně ubývá, notebook stále obsahuje mnoho pohyblivých součástek, které patří k těm vůbec nejporuchovějším. Ve starších laptopech může dojít k selhání HDD pevného disku, velice rizikový je v tomto hledu také ventilátor. Porouchat se může i touchpad nebo klávesnice.

Také součástky, ve kterých se nic mechanicky nehýbe, ale samozřejmě mohou vypovědět službu. Jsou vystaveny vysoké teplotě a neplechu může způsobit i přepětí. Jde například o procesor, grafickou kartu či celou základní desku a nezapomínejme ani na displej či různé konektory. Kromě toho, že součástky vypoví službu prostě proto, že jsou do určité míry nevyhnutelně poruchové, je v tomto ohledu velkým rizikem fakt, že notebook bývá přenášen, je vystaven otřesům, pádům, tekutinám a dalším rizikovým situacím. Nejlepší prevencí je proto opatrnost, pomoci může kromě šetrného zacházení i ochranný obal nebo taška na převoz.

Kapacita baterie klesá


Ačkoli nový notebook dnes běžně může na baterii vydržet 5 až 10 hodin (kromě kapacity baterie záleží i na výkonu počítače a způsobu používání), s postupem času zjistíte, že se výdrž na jedno nabití zkracuje. Jde o proces, který nemůžete zastavit, ale můžete jej zpomalit. Nastudujte si, jak notebook správně používat. Baterii například neprosívá, pokud je často vybíjena na 0 %, stejně tak jí ale může uškodit, pokud je neustále nabitá na 100 %. Pozor také na nadměrné teploty, které baterii nesvědčí.

Výdrž můžete nehledě na kondici baterie prodloužit i tím, že uberete jas na displeji, nebo vypnete některé náročné programy, které běží na pozadí, i když je zrovna nepoužíváte.

Přehřívání notebooku


Protože drtivá většina moderních notebooků je aktivně chlazená, musí skrz ně proudit vzduch. Jenže vzduch obsahuje prach, který se ve štěrbinách notebooku postupně usazuje a efektivita chlazení tak v čase klesá.

Velký problém si můžete způsobit v případě, kdy průduchy nedopatřením utěsníte (třeba při práci na klíně u notebooků, které sají vzduch zespodu). Problém nastane i v situaci, kdy dáte zapnutý notebook do batohu. Notebook se nebude schopen chladit a jeho teplota může vzrůst na vyšší desítky stupňů Celsia, výsledkem může být nenávratné poškození hardwaru.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Půjčka pro podnikatele znamená odpověď na řadu různých otázek

Krátkodobá finanční injekce je připravena, stačí, když vyplníte krátkou žádost a splníte všechny stanovené podmínky. Je to jednoduchá záležitost, se kterou nebude nikdo ztrácet drahocenný čas. Cesta totiž vede online, obejdete se bez návštěv poboček ...

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměně ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...





Pondělí 6.5.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes