BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak vybrat paddleboard tak, aby vyhovoval vašim potřebám?

24.05.2023
Paddleboarding se z původně dovolenkové atrakce stává pro mnohé lidi pravidelnou vodní kratochvílí. Není proto divu, že si poté přestanou paddleboard půjčovat, ale pořídí si vlastní. Jenže jaký paddleboard vybrat?
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Jaké jsou nejdůležitější parametry?


Ačkoli v půjčovnách se to příliš neřeší, při výběru vlastního paddleboardu byste již měli konkrétní volbě věnovat zvýšenou pozornost.

Orientovat se musíte zejména podle následujících vlastností:
- pevný vs. nafukovací paddleboard,
- délka paddleboardu,
- šířka paddleboardu,
- tloušťka paddleboardu,
- jak budete paddleboard používat.

Konstrukce prkna


Pro rekreační uživatele a začátečníky je nejlepší volbou nafukovací paddleboard. Snáze se převáží, zpravidla je stabilnější a je také odolnější vůči mechanickému poškození.

Ti, kteří preferují sportovnější jízdu a chtějí si paddleboard užít skutečně na maximum, naopak sáhnou po pevné konstrukci. Na té obvykle můžete dosáhnout vyšší rychlosti a zažít celkově dynamičtější jízdu po vodní hladině.

Délka paddleboardu


Možná vůbec nejvíce se řeší délka (nebo chcete-li výška) paddleboardu. Ta se může poměrně značně lišit. Na trhu najdete paddleboardy kratší tří metrů, stejně tak jako modely přesahující čtyřmetrovou délku.

Délka paddleboardu by měla růst společně s výškou osoby, která jej bude užívat. Roli ale hrají i zkušenosti a očekávání. Na rekreační jízdu je vhodnější volbou kratší paddleboard, který se dobře ovládá. Pro rychlou jízdu se naopak hodí paddleboard delší, který lépe drží směr a snáze překonává zvlněnou vodní hladinu.

Šířka prkna


Jak ovlivňuje vlastnosti paddleboardu šířka prkna, je očividné. Čím užší prkno je, tím méně stabilně se chová. Naopak širší paddleboard znamená větší stabilitu, s rostoucí šířkou prkna však klesá jeho rychlost. Závodní paddleboardy mají kolem 55 cm, širší mohou mít přes 90 cm. Nejčastěji se ale šířka pohybuje mezi 75 a 85 cm. Možná si říkáte, že rozdíl není velký, nicméně máte-li možnost různě široké paddleboardy otestovat, rozdíl pocítíte okamžitě.

Tloušťka a objem, resp. výtlak


Dalším důležitým parametrem je tloušťka prkna a vlastně i jeho celkový objem. Tlustší a celkově objemnější prkno znamená vyšší nosnost. Zde je nutné volit podle hmotnosti majitele. Tloušťka se zpravidla pohybuje mezi 10 a 15 cm. Vždy je lepší počítat s určitou rezervou. Zejména v případech, kdy se na jednom paddleboardu plánujete vozit ve dvou lidech.

Postava, zkušenosti, plány


Z výše zmíněného vyplývá, že paddleboard byste si měli vždy vybírat na míru své postavě, svým zkušenostem a také tomu, na jaké vodě, jak daleko od břehů a jakým stylem budete na prkně jezdit. Podle toho sáhněte po paddleboardu buď menším a rychlejším, nebo větším a stabilnějším.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Pátek 26.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes