BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

I když jsou obytné nemovitosti drahé, každý po nich stále touží

12.10.2021
Bydlení je jednou ze základních potřeb každého člověka. V našich zeměpisných šířkách naštěstí stále není potíž vždy něco kloudného sehnat. Otázkou je ale je, za jakou cenu?
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Za hodně velkou. Doby, kdy u nás stály byty skutečně jen několik málo stovek tisíc korun, jsou už definitivně pryč. Dnes je naopak problém najít i maličkou garsonku pod milion. A vypadá to, že bude ještě hůř.

Zdražování je nevyhnutelné


Ceny prakticky čehokoliv míří neustále výš. Ze začátku byl zdražováním postižen hlavně počítačový průmysl, nicméně dnes už platíme více i za potraviny, nábytek a samozřejmě i za bydlení.

To je nejdražší v historii, ovšem je jen velice nepravděpodobné, že nebude tento rekord v brzké době překonán. Naopak, všichni odborníci predikují zdražování trvající ještě několik další let. Jde o dobrou zprávu pro majitele nemovitostí, ovšem zájemci o koupi domku nebo bytu už tak nadšení nejsou.

Bydlení ve svém už není pro každého


V Češích je neustále zakořeněno, že bydlení musí vlastnit, jinak budou žít až dokonce svých dní v nejistotě. Přeci jen, z pronájmu vás mohou čistě hypoteticky kdykoliv vykopnout na ulici, zatímco z řádně splaceného bytu nikoliv. Vlastní střecha nad hlavou je přesně tím, co Češi požadují, nicméně ti stále častěji nejsou schopni svého cíle dosáhnout.

S rostoucími cenami se totiž zvýšily i nároky na získání hypotéky. Zatímco ještě před deseti lety ji dali takřka každému zájemci s pravidelnými příjmy, v současnosti na ni mnohdy nemají šanci dosáhnout i jinak finančně docela dobře situovaní jedinci, natož pak mladé rodiny.

Menší byty


Jednou z možností by mohla být koupě něčeho menšího, třeba garsonky. Nejedná se samozřejmě o žádnou výhru, jelikož i ty jsou v současnosti docela drahé. Mohou si je však dovolit i lidé s nižšími příjmy.

I když se nejedná o obydlí, jenž by bylo vhodné pro větší rodiny, dvojice, případně rodina s jedním malým dítětem by měla být schopna žít na tak malém prostoru poměrně pohodlně. Dvojnásob to platí, když se garsonka dostatečně upraví.

Místo klasických skříní je možné kupříkladu nainstalovat vestavěné modely. Praktické jsou rovněž i rozkládací gauče, jež mohou fungovat i jako postel. Prostor mohou provzdušnit i sedací pytle, které jsou daleko skladnější než standardní křesla.

Když navíc vyzdobíte garsonku nástěnnými obrazy a vyberete i vhodné interiérové květiny přesně v pařížském stylu, můžete si i na malém prostoru garsoniéry cítit velice dobře.

Pronájem je rovněž řešení


Je pochopitelné, že ne každý si může dovolit, byť i malou obytnou nemovitost. V takovém případě je pak potřeba si najít nějaký pronájem. Jeho cena se dost odlišuje místo od místa, a to i v jednotlivých městských čtvrtích.

Třeba takový pronájem bytu Praha či pronájem Brno bude až na výjimky vždy dražší než třeba pronájem Ostrava.

Zatímco hlavní město České republiky či moravská metropole mají pověst míst, kde se drží vysoká životní úroveň, ocelové srdce republiky stále na tom v tomto směru není příliš dobře, i když i tam se spousta věcí dala do pohybu a dá se očekávat, že také Ostrava se během pár let stane vyhledávanou lokalitou, kde je možné najít spoustu zajímavých pracovních příležitostí. Pak ovšem i zde lze očekávat nárust cen.

V současné době je v kurzu hlavně pronájem Brno. Praha je totiž přeci jen stále trochu drahá a v Brně to také dost žije.

Rovněž tam se stěhuje celá řada zajímavých společností a tím se vytváří i nabídky k práci. Díky těmto příležitostem se stěhuje do tohoto jihomoravského města stále více lidí z celé České republiky. Tento efekt bude mít z pochopitelných důvodů rovněž velký vliv na cenu zdejších bytů.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Sobota 27.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes