BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Zlato je nejlepší spoření nejen na důchod. Musíte jej ale vlastnit

15.09.2021
Kolem nás se vynořila řada možností investování do zlata, včetně spoření. Pozor ale, tím nejlepším spořením je zlato fyzicky nakoupit a vlastnit.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com

I vy doma můžete mít svoji cihlu. A nejen jednu


Zapomeňte na to, že zlaté cihly se nakupují jenom jako kilogramové. Investování do zlata se hodí pro každého a nakupovat je možné slitky již od 1 gramu. Mezi drobnými investory jsou nejoblíbenějšími ty 5g. Druhou možností, jak investovat do zlata, jsou investiční zlaté mince. Ne tedy ty numismatické. Jejich výhodou je anonymita nákupu. Nejsou totiž značeny žádným výrobním číslem.

"Nákup zlatých slitků je atraktivní především pro klienty, kteří chtějí své peníze držet ve svých rukou a nemají důvěru v různé spořicí programy do zlata. Lidé nakupují ve větší míře i malé slitky váhy 1-5 gramů, které jsou dostupné pro každého," říká Pavel Trtík, zakladatel nejznámějšího českého e-shopu s investičním zlatem Zlate-mince.cz

"Dříve bylo běžné, že se ve velkém prodávaly zlaté slitky o hmotnosti jednoho kilogramu, ale movitá část společnosti zabezpečila své finance nákupem zlata již před lety. Nyní z tohoto prozíravého kroku těží. Dnes investují do zlata ti, kteří zaspali, a až nyní si uvědomují, že čím více peněz se dostává do oběhu, tím rychleji jejich úspory ztrácí na hodnotě," dodává Trtík. Jeho firma Zlaté mince provozuje i kamennou prodejnu s investičním zlatem a numismatikou v pražském Obecním domě, taktéž ale ve Vsetíně a v Bratislavě na Dunajské ulici (Slovensko).

Jak při investici do zlata neprohloupit?


Rozhodně se nenechte přesvědčit, že se dá do zlata stejně výhodně investovat i jinak. Různí prodejci finančních produktů vás budou přesvědčovat, jak náročné je doma v trezoru uschovávat zlaté slitky či cihly. Jenomže skutečnou kombinaci ochrany před inflací a před nejistotami doby, politickými, ekonomickými, vojenskými apod., nabízí výhradně fyzicky vlastněné zlato. Má schopnost dlouhodobě zachovávat hodnotu majetku a je ideální i jako spoření na důchod či v případě, když chceme zajistit rodinu. Hodí se na dlouhodobé investování. Nepřináší sice průběžné výnosy jako jiné finanční produkty, je to ale tvrdé jádro portfolia každého chytrého investora. I toho malého.

Nemovitosti jsou drahé, jiné investiční kovy bez zvýhodnění


Přemýšlíte, jestli se vám nevyplatí investovat i do dalších drahých kovů? Co třeba stříbro? To i další vzácné kovy, ale rovněž třeba umění, mají ve srovnání s nákupem investičního zlata nevýhodu v tom, že nejsou státem zvýhodněné. Pouze zlato je totiž možné nakoupit bez DPH a hned tak ušetřit 21 %.

U nemovitostí narazíme zas na jiný problém. Aby nás totiž udělaly milionáři, musíme jimi již od počátku být. Jinak si je nemáme za co pořídit. Nákup nemovitostí pro potřebu vlastního bydlení nelze považovat za investici. A pokud si chceme koupit investiční nemovitost na hypotéku, je to riziko, které se nám může snadno vymstít. Ve výsledku na takové pseudoinvestici spíše proděláme.

Kupte si zlato, které milují patrioti


Někteří investoři neinvestují pouze do investičního zlata, ale zabrousí i k numismatickým unikátům. Takovým jsou svatováclavské dukáty. Karel IV. je razil se stejnou ryzostí a ve stejné velikosti, jako se razí i dnes. Ano, slyšíte dobře, i dnes. Vychází vždy v limitované edici, a jde tedy o sběrateli velice ceněné kousky.

Nákup zlata online je snadný a bezpečný


Drobní investoři si oblíbili do zlata investovat pravidelně po menších částkách. Není třeba chodit do žádného specializovaného obchodu. Pavel Trtík, majitel firmy Zlaté mince, naučil během pandemických opatření Čechy nakupovat investiční zlato v e-shopu. Není to o nic složitější než si objednat na internetu pračku, televizi či boty. Spíše je to ještě jednodušší. Zlato vám domů přijde jako pojištěná zásilka.

Na Slovensku se zatím v e-shopu zlato nakupuje méně. "Většina slovenských investorů je situována u západní hranice země, a proto s povděkem oceňují, že máme prodejnu i na Moravě ve Vsetíně, který má z jejich pohledu vynikající dopravní dostupnost. Jsou konzervativní a nákup nebo výkup zlata rádi realizují osobně," vysvětluje Kamila Bantová ze společnosti Zlaté mince.

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Sobota 27.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes