BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Český rozhlas Brno oslaví v září 100 let, posluchači se mohou těšit na mnoho zajímavých pořadu

15.02.2024
Český rozhlas Brno si v letošním roce připomene významné výročí. Dne 1. září 2024 uplyne přesně 100 let od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Brně a na Moravě. U příležitosti jubilea brněnské studio Českého rozhlasu nabídne speciální pořady ve vysílání, bohatý program pro veřejnost i zajímavé výstavy.
Foto: český rozhlas
"I letos bude mít Český rozhlas další významný důvod slavit. Sté výročí si připomene naše nejstarší, největší a také nejposlouchanější regionální stanice. Posluchači Českého rozhlasu Brno se mohou těšit na mnoho zajímavých pořadu, projektů a výstav. Oslavy i doprovodný program se budou odehrávat po celém moravském regionu, bude tedy spousta příležitostí se potkat a připomenout si jubileum brněnského studia," řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Dramaturgie oslav bude gradovat od výročí prvních pokusů využití vysílače Komárov v polovině května směrem k výročnímu dni 1. září. "Stoletému jubileu jsme podřídili v zásadě celý rok. Ve vysílání budeme nejen vzpomínat, ale přineseme i několik nových pořadů, zároveň ovšem chystáme spoustu doprovodných akcí. Ty mají poukázat na širokou činnost našeho rozhlasu, která během celé historie zahrnuje zpravodajství a publicistiku, hudbu, zábavu i poučení, natáčení mluveného slova či záznamy koncertů," uvedl ředitel Českého rozhlasu Brno Josef Podstata.

Ve vysílání zazní legendární pořady a nahrávky z archivu, mezi nimiž lze připomenout například hudební Rozhlasové lásky Jana Daleckého. Barevný zpívající svět Jaromíra Nečase zase vrátí na scénu rozhlasový hudební festival v Brně, a to pod jménem legendárního hudebního dramaturga.

Každý měsíc se otevře rozhlasová Sedmička, tedy Studio 7, aby se v něm setkali Fajnšmekři spojení s rozhlasem a rozhlasovou hudbou. Posluchači se mohou těšit na velká jména, k nimž patří například Miloš Štědroň, současné umělce, oceňované osobnosti i výrazné talenty. Akce Daruj krev s Českým rozhlasem bude mít opět zastávku v Brně, kde zásluhou mistra zvuku Vladimíra Masaříka v roce 1992 vznikla. Tváří akce se stane moderátor Pavel Kašpar.

Středobodem oslav bude rozhlasová budova v Beethovenově ulici. "Při plánování oslav jsem se držel jedné myšlenky. Budova, ve které dnes sídlíme, byla původně bankou. A já si myslím, že ten nádherný dům zůstal bankou i doteď. Je to taková banka rozhlasových pokladů a to bychom chtěli lidem přiblížit, " uvedl koordinátor vzpomínkových akcí Jaromír Ostrý.

K běžné rozhlasové produkci a akcím v přízemí budovy se přidají i podcasty natáčené na unikátní střešní terase. Při dnech otevřených dveří 17. až 19. května návštěvníci naposledy uvidí v dosavadním stavu někdejší trezorovou místnost v suterénu rozhlasové budovy. Ta se ve výroční den 1. září otevře jako expozice věnovaná historii rozhlasu na Moravě. Vzniká pod názvem 100 pokladů brněnského rozhlasu.

Slavit se bude i mimo rozhlasová studia. V sobotu 27. dubna se součástí Pochodu za krásami okolí Nedvědice stane jubilejní trasa rozhlasu, na neděli 26. května je připravena Rozhlasová pouť s poděkováním za sto let, a to ke svatému Antonínkovi u Blatnice na Slovácku. V červnu nebude brněnský rozhlas chybět při události, u jejíhož zrodu stál - u strážnických slavností. Speciální prohlídku ulicemi moravské metropole po rozhlasových tradicích připravuje i TIC Brno a na desítky míst zamíří besedy spojené s rozhlasem.

Výstavy k rozhlasovému výročí chystá od 15. května i Muzeum města Brna na Špilberku a od 22. května Technické muzeum v Brně.

Jako symbolický dárek k narozeninám věnuje brněnský rozhlas svému městu knihu, která vzniká pod pracovním názvem 100+24 brněnských absurdit, bizarností a roztomilostí. Autory jsou rozhlasoví tvůrci Miloš Šenkýř a Tomáš Kremr.

Pomyslným vyvrcholením oslav bude nejen samotný výroční den 1. září, ale také komponovaný galavečer hudby a slova Sto let je jen začátek!, který se uskuteční 19. října v Městském divadle Brno. Moderátorem večera bude Michal Isteník.

Zdroj: Český rozhlas
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Za mámu, za legionáře, za svobodu. Běh pro Paměť národa odstartuje 23. května v Brně

Již tradiční Běh pro Paměť národa se letos uskuteční opět v Parku Anthropos. Běžci svým během na 6, 12 nebo symbolický 1 kilometr podpoří další natáčení příběhů pamětníků v Česku, nebo třeba na Ukrajině. Organizátoři připravují také dětské závody a ...

Český rozhlas vyrazí za posluchači s unikátní show Aleše Cibulky

Nová zábavná show Aleše Cibulky Rozhlas jede za vámi se vydává na cestu po celé České republice. Každý měsíc se zastaví v jiném městě naší země a nabí ...

Areál zámku v Lednici obohatila výstava Joseph Hardtmuth - knížecí architekt

V pátek 23. února 2024 byla v konírnách zámku Lednice otevřena výstava Joseph Hardtmuth - knížecí architekt, která představuje celou šíři činnosti arc ...

Nová unikátní výstava Technického muzea v Brně uchvátí nejen fanoušky anglických historických motocyklů

Technické muzeum v Brně (TMB) otvírá 24. ledna 2024 novou výstavu s názvem " Ariel v českých zemích". Unikátní výstava návštěvníkům představí na ploše ...

Česká televize uvede osmidílný seriál Smysl pro tumor

Příběh o ambiciózním studentovi medicíny, kterému nemoc zcela změní život, ale zároveň mu umožní najít lásku a vážit si vlastní rodiny, natočila režis ...





Sobota 27.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes