BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Doprava u Brna se zklidní. Silnice u Olympie se otevře už ve čtvrtek

26.10.2015
Tři a půl kilometru dlouhý silniční úsek mezi Chrlicemi, Modřicemi a Želešicemi včetně opravy šesti mostů se brzy dočká plného zprůjezdnění. Náročná rekonstrukce za 156 milionů korun začala v srpnu 2014. Část u nákupního centra bude otevřena již ve čtvrtek 29. října 2015 v 17 hodin, celá stavba pak v pondělí 2. listopadu.
Doprava u Brna se zklidní. Silnice u Olympie se otevře už ve čtvrtek | Foto: Jihomoravský kraj
"Jsem rád, že opatření, která byla nastavena po kolapsu u Olympie, znamenala, že se žádný další už neobjevil. Chci poděkovat na prvním místě řidičům z Brna a okolí, kteří dodržovali pokyny policie a silničářů. Nejdůležitější zprávou pro řidičskou veřejnost je, že práce, které jdou za Jihomoravským krajem a naší Správou a údržbou silnic, končí o tomto víkendu a od 2. listopadu bude obnoven provoz na celém úseku silnice II/152 Chrlice - Modřice - Želešice," uvedl hejtman Michal Hašek s tím, že klíčové mosty byly v mnohem horším stavu, než se původně předpokládalo.

Silnice vybudovaná v sedmdesátých letech minulého století spojuje dálnici D2 a rychlostní silnici R52.

"Oprava začala před rokem a žádné vážně dopravní problémy jsme nezaznamenali. Až teď. Komplikace začaly ve chvíli, kdy Ředitelství silnic a dálnic začalo s opravou dálnice D2 a D1. ŘSD s námi nekomunikuje, ale pouze oznamuje. Chci vyzvat ŘSD, aby komunikovalo a dojednávalo věci, protože objížďky, které plánují po krajských komunikacích II. a III. třídy, nám pouze oznamují, a to v nejkratší možné době před zahájením jejich akcí," upozornil náměstek hejtmana Zdeněk Pavlík.

Ten se dopisem obrátí přímo na ředitele brněnské pobočky. "Ve funkci jsem sedm let a pět let byla spolupráce s ŘSD výtečná. My jsme se informovali vzájemně, navštěvovali, společně jsme řešili problematické úseky, nebezpečná místa a podobně. Spolupráce utichla výměnami oblastních ředitelů ŘSD a v současné době je na bodu nula," doplnil náměstek.
Koordinace staveb bude také tématem hejtmana Michala Haška a Asociace krajů při dalším jednání na ministerstvu dopravy.

"Kauza souběhu dopravních akcí v Brně povede nejen mne, ale i Asociaci krajů k debatě s ministrem dopravy, jak vymezit pravidla ke koordinaci významných dopravních staveb, aby žádná území v České republice nebyla dotčena tak velkou investiční činností, respektive tím, že nedojde k úplné koordinaci mezi jednotlivými veřejnými investory," sdělil.
Co se týče projednávání dopravního značení a uzavírek, tak vždy dochází k vzájemnému informování mezi Krajským úřadem Jihomoravského kraje a Policií České republiky.

Postup výstavby:
V roce 2014 byly dokončeny rekonstrukce dvou mostů, a to mostu 152-049 přes železniční trať a mostu 152-050 přes náhon včetně souvislé opravy krytu vozovky v mezilehlé části silnice.

V roce 2015 byl vybudován provizorní most přes řeku Svratku a zahájeny stavební práce na přestavbě zbývajících čtyř mostních objektů.
Zejména stavební stav nosných konstrukcí mostů nad dálnicí D2 a rychlostní silnicí R52 se ukázal ještě horší, než se předpokládalo. Po odkrytí nosných prvků bylo nutné provést opětovnou diagnostiku a realizovat opatření, která zabrání destrukci objektů.

U mostu nad dálnicí D2 bylo nutné provést dodatečné podepření konstrukce a u mostu přes R52 dokonce provést stavbu nové opěry a zesílení spodní stavby.

Při organizaci dopravy na mostu 152-052 přes dálnici D2 byl s ohledem na dopravní důležitost objektu akceptován požadavek zachovat po celou dobu výstavby průjezdnost alespoň v jednom jízdním pruhu. Stavební práce byly realizovány po polovinách vozovky a doprava byla v nezbytném čase řízena semafory. Pouze pro dny 23. - 28.10. 2015 byla odsouhlasena úplná uzávěra mostu, která umožní pokládku finálních vrstev vozovky. I v tyto dny bylo ale nutné zachovat průjezdy autobusů.

Je předpoklad, že nejpozději od čtvrtka 29.10.2015 bude po mostu nad dálnicí D 2 obnoven veškerý silniční provoz. Termín na dokončení zbývajících objektů na silnici II/152 je stanoven k 31.10.2015. K tomuto datu je předpoklad, že budou dokončeny i stavební práce na mostu přes rychlostní silnici R 52 a od pondělí 2.11.2015 bude obnoven silniční provoz v celém úseku silnice II/152 Chrlice - Modřice - Želešice.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Nejlepší způsob, jak zajistit bezpečnost práce, je účinná prevence. Ústav bezpečnosti práce zahájil kampaň pro zaměstnavatele

Výzkumný ústav bezpečnosti práce pod záštitou MPSV vyhlásil kampaň nazvanou "Chcete-li ušetřit, vsaďte na správné přidělení osobních ochranných pracovních prostředků". Cílem této kampaně je šíření informací mezi zaměstnavateli o ochraně zdraví ...

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých pohledávek. ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...





Sobota 20.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes