BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak vybrat správný notebook: Malý průvodce nákupem nového přenosného počítače

11.05.2023
Při výběru notebooku může být, zvláště pro laika, obtížné zorientovat se v široké nabídce produktů s různými technickými údaji a specifikacemi. V následujících řádcích si proto připomeneme klíčové parametry, na které byste se měli při výběru nového notebooku zaměřit.
Ilustrační snímek | Zdroj: Foxy burrow / Shutterstock.com

Rozpočet


Pro mnoho uživatelů je jedním z hlavních kritérií při výběru IT zařízení jeho cena. Ta se pohybuje v širokém rozmezí, dražší notebook ale nemusí být vždy automaticky i lepší. Obvykle však za vyšší částku dostanete lepší výkon, kvalitu zpracování i delší životnost.

Velikost a hmotnost


Rozměry a hmotnost notebooku ovlivňují jeho přenositelnost i komfort při práci. Ujasněte si proto předem, zda potřebujete notebook hlavně na cesty, nebo ho budete používat převážně doma či v kanceláři. Pro snadné přenášení vybírejte lehké a tenké modely, zatímco pro domácí použití můžete zvolit větší a těžší notebook disponující větší obrazovkou.

Displej


Velikost displeje je dalším z parametrů, které mají vliv na uživatelský komfort. Menší displeje (11-13 palců) jsou vhodné na cestování a jednodušší úkoly jako psaní textů, zatímco větší displeje (15-17 palců) poskytují lepší zážitek například při sledování filmů či hraní her. Dále zvažte rozlišení displeje, většinou postačí rozlišení HD (1366 × 768 pixelů), pro náročnější práci s grafikou či multimédii je vhodné vyšší rozlišení, například Full HD (1920 × 1080 pixelů) nebo 4K (3840 × 2160 pixelů).

Výkon


Výkon notebooku závisí na procesoru (CPU), grafické kartě (GPU) a operační paměti (RAM). Pro běžné úkoly, jako je prohlížení internetu, sledování videí a práci s dokumenty, postačí středně výkonný procesor (např. Intel Core i5 nebo AMD Ryzen 5) a integrovaná grafická karta. Pokud ale plánujete používat notebook na náročnější úkoly, jako je hraní her, práce s videem nebo 3D modelování, vyplatí se investice do výkonnějšího procesoru (např. Intel Core i9 nebo AMD Ryzen 7) a samostatné grafické karty (např. Nvidia GeForce nebo AMD Radeon).

Operační paměť (RAM) je důležitá pro plynulost multitaskingu. Pro běžné úkoly postačí 8GB RAM, ale pro náročnější operace se doporučuje alespoň 16 gigabytů.

Úložný prostor


Notebooky nabízejí různé typy úložných zařízení: pevné disky (HDD), solid state drive disky (SSD) a hybridní disky (SSHD). HDD nabízejí více úložného prostoru za nižší cenu, ale jsou pomalejší a náchylnější k poškození při nárazech. SSD jsou rychlejší, odolnější a energeticky úspornější, ale mají vyšší cenu. SSHD kombinují výhody obou technologií. Pro běžné úkoly postačí úložný prostor o velikosti 256 GB, ale pro náročnější úkoly nebo hraní her je potřeba alespoň 512 GB či 1 TB.

Baterie


Kapacita baterie je důležitým faktorem, pokud plánujete používat notebook často mimo dosah zásuvky. Myslete ale na to, že s lepší kapacitou baterie se nezvyšuje jen výdrž, ale také hmotnost zařízení. Své rozhodnutí tedy uzpůsobte tomu, jak často budete s notebookem cestovat.

Operační systém


Operační systém je základním softwarem, který umožňuje uživateli počítače spouštět programy a pracovat s daty. Nejběžnějšími operačními systémy jsou Windows, macOS a Linux.

- Windows je nejrozšířenější a nabízí největší kompatibilitu s aplikacemi a hardwarem.

- MacOS je exkluzivní pro notebooky Apple (MacBooky) a nabízí elegantní design a dobrou integraci s ostatními produkty od Applu.

- Linux je otevřený a bezplatný operační systém, který však vyžaduje pro správu a úpravy jisté technické znalosti. Oplátkou ale nabízí vyšší úroveň přizpůsobení a bezpečnosti.

Značka a podpora


Při výběru notebooku je dobré zohlednit reputaci výrobce a funkčnost zákaznické podpory. Kvalitními a spolehlivými výrobky jsou známé například společnosti Apple, Dell, HP, Lenovo či Asus. Vždy si však raději vyhledejte recenze a hodnocení ostatních uživatelů a odhalte klady i zápory konkrétního modelu dříve, než za něj zaplatíte.

Rozšiřitelnost a konektivita


Zvažte, jaká periferní zařízení budete potřebovat připojit (například myš, tiskárnu, skener, reproduktory nebo externí pevné disky), a zkontrolujte, zda má notebook pro vaše potřeby dostatek portů. Mezi běžné porty patří USB (typ A nebo C), HDMI (pro připojení k externím monitorům nebo televizorům), čtečka SD karet či 3,5mm audio jack. Dále můžete vzít v potaz i možnosti rozšíření úložného prostoru nebo RAM, to pokud byste chtěli v budoucnu kapacitu notebooku vylepšit.

Záruka a servis


Většina notebooků je dodávána se zárukou, která pokrývá opravy či výměnu vadného hardwaru. Záruční podmínky se mohou lišit mezi jednotlivými výrobci i modely, proto si před nákupem zkontrolujte, jaká záruka se na konkrétní notebook vztahuje. Zároveň si zjistěte, jaký je postup při reklamaci a jaké jsou možnosti servisu v místě vašeho bydliště.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Středa 24.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes