BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Proč používat trampolínu a jak vybrat tu pravou?

23.03.2023
Dnes již nemají dobrou kondici nejen mnozí dospělí, ale také i děti. Valná část omladiny místo pobíhání po venku raději preferuje vysedávání u televize nebo počítače. Sportovní aktivity pro ně často nejsou dostatečně atraktivní. S koupí vhodné trampolíny by se to však mohlo změnit. Tato tradiční cvičební pomůcka totiž nejenže pomůže obnovit formu dospělých i dětí, ale zároveň i pobavit.
Ilustrační snímek | Zdroj: pixabay.com

Skákání si užijí mladí i dospělí


Ano, používání trampolíny je skutečně velice zábavné. Dají se na ní totiž provádět různé skopičiny, jež ovšem nejsou bezúčelné. Vždy, když se trampolína používá, tak člověk alespoň trochu cvičí.

Během skákání se vyplavují do těla hormony štěstí, které jsou návykové, což mimo jiné vede děti i dospělé k pravidelnému používání trampolíny. To je dobře, jelikož takto si zlepší nejen svou fyzičku, ale zároveň udělají i něco pro své zdraví.


Zahradní trampolína Premium s skákací sítí 427cm Jump Hero 14FT, Foto: Gardenway.cz

Zdravotní benefity


Každá sportovní aktivita vede ke zlepšení kondice a zdraví obecně. Skákání na trampolíně rozhodně není žádnou výjimkou. Lidé, kteří skáčou denně, mají díky tomu mnohem odolnější organismus s čistšími a silnějšími cévami, posíleným srdcem a také kosterním svalstvem.

Během skákání se posilují i svalové struktury, které při běžném fungování nepoužíváme, ovšem i stehna, lýtka a hýždě dostávají docela zabrat. Navíc se tímto způsobem zlepšuje rovněž i rovnováha a zdokonalují se reakční smysly.

Skákání je ideálním sportem i pro jedince s nadváhou. Když se tomuto druhu pohybu člověk věnuje skutečně poctivě a v pravidelných intervalech, může během relativně krátké doby snížit svou váhu o několik kilogramů.

Samozřejmě, že hubnutí je také úzce spjato s jídelníčkem. Kdo bude jen skákat, avšak živit se pořád nezdravě, nemůže očekávat žádné zářné výsledky.


Zahradní trampolína Premium s skákací sítí 427cm Jump Hero 14FT, Foto: Gardenway.cz

Který model je ten nejvhodnější?


Neexistuje nic jako dokonalý druh zahradní trampolíny. Každý má trochu jiné možnosti i preference. Za všech okolností by však měla být trampolína dostatečně odolná s dobrou nosností a neměly by jí chybět ani základní bezpečnostní prvky.

Nosnost

Zásadním faktorem u trampolíny je nosnost. Ta by měla být alespoň o deset kilogramů vyšší než váha nejtěžšího jedince, který bude trampolínu používat.

Kdo chce navíc využívat trampolínu společně se svými ratolestmi, musí připočíst i sebe. Proto je vždy lepší koupit model, jenž je koncipován pro více lidí.

Materiál

Materiál rámu by měl být dostatečně pevný a zároveň odolný vůči vodnímu živlu. Standardně se dnes pro výrobu rámů používají hliník a ocel. Hliník je sice lehčí, na druhou stranu se ocel pyšní vyšší houževnatostí a více tedy vydrží. Z toho důvodu je preferovanější možností právě ocel.

Bezpečnostní prvky

Stejně jako jiné sportovní aktivity, ani skákání není bez rizika. V tomto případě hodně záleží na samotné trampolíně. Určitě není moudré šetřit a koupit model se dvěma či třemi nohami. Takovéto trampolíny nebývají příliš stabilní, čímž se jejich používání stává rizikovým. Ideálem jsou čtyři podpěrné nohy a více.

Také by se kupec měl zajímat o různé bezpečnostní prvky. Ideální trampolína by měla být opatřena jak krytem na pružiny, tak i bezpečnostní sítí. Takovéto verze je možné pořídit třeba v obchodě Gardenway https://gardenway.cz/trampoliny.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na ...

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...





Pátek 19.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes