BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

O víkendu začíná letní čas, změna ovlivní desítku nočních vlaků Českých drah

22.03.2023
V noci ze soboty 25. na neděli 26. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 60 minutám se "zpozdí" osm nočních vlaků Českých drah, které budou tou dobou na své trase. Dva další vlaky pojedou se zpožděním na území sousedních států. České dráhy se budou snažit vzniklé zpoždění snížit například zkrácením pobytu vlaků ve stanicích. V Bohumíně a Břeclavi ale bude zachován přechod vozů mezi jednotlivými nočními vlaky a budou tak zajištěna všechna přímá noční spojení. Regionálních vlaků se změna nedotkne, protože všechny vyrážejí na svou trasu až po přechodu na letní čas.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Přechod na letní čas znamená pro České dráhy zavedení speciálních opatření pro oběhy vozů, lokomotiv a personálu. Jejich cílem je zamezit následnému zpožďování dalších vlaků v denní době. Aby se z těchto nočních vlaků nepřenášela zpoždění na ostatní denní spoje, ranní přípoje vesměs nebudou na tyto "zpožděné" noční vlaky čekat.

Přehled dálkových vlaků ČD, které ovlivní přechod na středoevropský letní čas (SELČ) na území České republiky

- IC 406 Chopin Bohumín - Warszawa pojede z Bohumína (pravidelný odj. ve 3:18) se zpožděním cca 60 minut; v Bohumíně bude zachován přechod přímých vozů z vlaků EN 443 a NJ 456, které jedou z Prahy, Grazu a Budapešti.

- EN 442 Slovakia Humenné - Praha pojede v úseku z Bohumína (pravidelný odj. v 03:36) do Prahy se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů od vlaku EN 407 z Varšavy.

- EN 443 Slovakia Praha - Humenné pojede v úseku Ostrava-Svinov (pravidelný odj. v 02:07) - Humenné se zpožděním cca 30 - 60 minut, zpoždění se bude v závislosti na provozní situaci postupně snižovat. V Bohumíně bude dodržen přechod přímých vozů na IC 406 do Varšavy.

- NJ 456 Wien - Berlin pojede v úseku Bohumín (pravidelný odj. v 02:40) - Berlín se zpožděním cca 60 minut, v Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů na vlak IC 406 do Varšavy.

- NJ 457 Berlin - Wien pojede v úseku Bohumín (pravidelný odj. v 02:15) - Břeclav se zpožděním cca 60 minut, v úseku Břeclav - Vídeň se zpožděním 10 - 20 minut. V Bohumíně bude zajištěn přechod přímých vozů od vlaku EN 407 z Varšavy, v Břeclavi pak na vlak EN 477 do Budapešti.

- EC 459 Canopus Zürich - Praha pojede v úseku Leipzig Hbf (pravidelný odj. v 05:52) - Praha se zpožděním cca 30 - 60 minut.

- EN 477 Metropol Břeclav - Budapest pojede se zpožděním cca 30 - 50 minut, v Břeclavi bude zajištěn přechod přímých vozů od vlaků IC 585 z Prahy a NJ 457 z Berlína a Varšavy.

- IC 571 Jiří Bouda Praha - Brno pojede v úseku Blansko - Brno hl.n. se zpožděním cca 60 minut.

Přehled dálkových vlaků, které ovlivní přechod na SELČ v zahraničí

Tři další noční vlaky, které začínají nebo končí v České republice, se kvůli přechodu na letní čas zpozdí v zahraničí:

- Přímý lůžkový vůz Zürich - Praha, jedoucí na spojích NJ 467 / EC 463 / EC 330, pojede v úseku Salzburg Hbf - Linz Hbf se zpožděním cca 60 minut, v úseku Linz Hbf - Praha hl.n. pojede včas.

- Přímý lůžkový vůz Praha - Zürich, jedoucí na spojích EC 337 / EC 462 / NJ 466, pojede v úseku Salzburg Hbf - Zürich HB se zpožděním cca 60 minut.

- Vlak EN 458 Canopus Praha - Zürich pojede v úseku Frankfurt am Main - Zürich HB se zpožděním cca 60 minut.

V noci 25. / 26. března bude zajištěn přechod vozů mezi jednotlivými nočními vlaky a České dráhy se svými partnery zajistí všechna přímá noční spojení. Na regionální vlaky přechod na letní čás vliv mít nebude, protože mezi 2. a 3. hodinou ranní žádné takovéto spoje nejedou.

Zdroj: České Dráhy
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Moderní elektrárna na Prýglu ukáže v sobotu 23. března, jak vyrábí ekologickou elektřinu. Podmínkou je registrace

Malá vodní elektrárna na populární Brněnské přehradě, která spolehlivě vyrábí bezemisní energii už více než 80 let, se v sobotu 23. března jednorázově otevře registrovaným návštěvníkům. Stane se tak u příležitosti Mezinárodního dne vody. ...

Výzkumníci z Brna vyvíjejí způsob, jak měřit škodlivost nočního světla

Rostlinám, hmyzu i živočichům velké množství intenzivního osvětlení škodí. Jak ale rozpoznat míru škodlivosti umělého světla na živé organismy a život ...

S jedinečnou přírodou Bílých Karpat se můžete seznámit v Domě přírody ve Veselí nad Moravou

Moderní návštěvnické středisko je umístěno v historické části Veselí nad Moravou, které je vstupní branou do jižní části chráněné krajinné oblasti Bíl ...

Ve Vojenské nemocnici Brno proběhla historicky první operace břicha pomocí exoskopu Orbeye

Vojenská nemocnice Brno nedávno provedla historicky první břišní operaci pomocí exoskopu Orbeye. Jednalo se o operaci pupeční kýly a šlo o první chiru ...

České Dráhy: Stavební práce omezí provoz v úseku mezi Přerovem a Rousínovem

Od 18. března od 8:20 hod. nepřetržitě do 24. března 2023 do 17:40 hod. bude Správa železnic opravovat trať v úseku Přerov - Kojetín - Rousínov na tra ...





Úterý 19.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes