BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Ministryně Černochová navštívila Velitelství výcviku - Vojenskou akademii Vyškov

14.03.2023
Ministryně obrany Jana Černochová dnes navštívila Velitelství výcviku - Vojenskou akademii. Vyškovské středisko je resortním vzdělávacím a výcvikovým zařízením Ministerstva obrany a jen za minulý rok jeho kurzy prošlo přes 18 tisíc vojáků a civilních pracovníků.
Foto: mocr.army.cz
"Snažíme se vojákům pořídit nejmodernější techniku, ale klíčové je i to, aby ji měl kdo ovládat, proto kladu velký důraz na nábor nových lidí. Vyškov je pro každého nováčka branou do armády, a proto mě zajímá, jak pokračuje modernizace tohoto zařízení," uvedla na začátku své návštěvy ministryně obrany Jana Černochová.

Hlavním úkolem zařízení je příprava personálu, která probíhá formou základní přípravy, kariérových, odborných a jazykových kurzů. Ve Vyškově se ale nepřipravují jen profesionálové Armády ČR, vojáci aktivní zálohy a ostatní, kteří oblékají uniformu. Před výjezdy do zahraničí zde speciálními kurzy procházejí diplomaté, humanitární pracovníci, novináři či civilní pracovníci NATO.

"Velitelství výcviku - Vojenská akademie je jedinou institucí v rámci Aliance, jež poskytuje komplexní certifikovanou přípravu jejich civilních pracovníků před vysláním do zahraničních operací," podotýká velitel VeV-VA brigádní generál Ladislav Rebilas s tím, že vloni jich Vyškovem "prošlo" přes pět desítek.

Simulátory zbraní i techniky


Bez výcvikových trenažérů by vyškovské středisko nebylo tím, čím je. Studenti jich tu mají k dispozici hned několik: od simulátorů pro výcvik taktiky a střeleb jednotlivců, soubojové trenažéry bojových vozidel až po simulátory dělostřelecké či výsadkové odbornosti.

Ministryně obrany si prohlédla i Univerzální cvičiště jízdy tanků pod vodou. Jde o prosklený bazén pro trénink nouzového opuštění tanku. K dispozici jsou dvě makety - prostor pro řidiče a věž, jejichž interiér se maximálně přibližuje skutečnosti. V praxi vše probíhá tak, že cvičící voják usedne do jedné z kabin už v ochranné masce napojené na vzduchové lahve a dýchací přístroj. Obsluha jej poté spustí pomocí plošiny na dno bazénu. Jakmile je vydán pokyn k nouzovému opuštění kabiny, musí nejdřív odmontovat jeden z periskopů a počkat, až voda prostor zaplaví (kvůli různým tlakům uvnitř a vně nelze poklop otevřít a vyplavat ven). Teprve poté může poklop otevřít, vysoukat se ven a vyplavat na hladinu.

"Tento úkol je velmi psychicky náročný a je nutné při něm maximálně zachovat chladnou hlavu. Pocity při zaplavování stísněného prostoru, ve kterém se voják obtěžkaný maskou a lahvemi nemůže téměř pohnout, rozhodně nejsou příjemné," upozornil zástupce velitele Skupiny simulačních a trenažérových technologií major Miloš Živný s tím, že jedině po úspěšném absolvování tohoto cvičení může tankista vjet pod vodu se skutečným tankem.

Taktiku a střelbu mají zase možnost vojáci trénovat i pomocí Taktického soubojového simulátoru. Ten funguje jako soustava senzorů, která snímá laserové signály iniciované vystřelením cvičené munice. Vyhodnocuje se přesnost a efektivita zásahu a na základě toho je pak zasažený voják z další akce vyřazen, případně označen jako zraněný a jeho stav vyžaduje ošetření a následnou evakuaci. U vojáků se tento typ trenažéru těší oblibě. Ačkoliv se tváří jako počítačová hra, rozdíl je podstatný. "Voják vidí, že může být zasažen, a proto daleko pečlivěji promýšlí svůj taktický postup. Obrovskou výhodou je také možnost zpětného vyhodnocení. Vše si můžeme po skončení akce přehrát znovu a vyhodnotit působení každého jednotlivce," zhodnotil ho před časem kapitán Tomáš Křížek ze 71. mechanizovaného praporu.

Do nové budovy Skupiny Simulačních a trenažérových technologií z roku 2021 byl pak přesunut výcvik štábů praporů a brigádních úkolových uskupení, který probíhal doposud v Brně. Tyto prostory zároveň navíc umožní propojení s dalšími obdobnými centry NATO. Posune tak své možnosti na mezinárodní úroveň.

Vyškov = příprava nováčků


VeV-VA je pro všechny nováčky v uniformě synonymem základní přípravy, kterou musí absolvovat každý budoucí vojenský profesionál, aktivní záložák, účastník tzv. dobrovolného vojenského cvičení či student Univerzity obrany. Ten trvá zpravidla 2 měsíce.

"Cílem je naučit vojáka základní práva a povinnosti, zvládnout základní činnosti, jež jsou potřeba k přežití na bojišti a k boji, obsluhu a střelbu z ručních zbraní a vytvoření fyzických a psychických předpokladů pro výkon služby," vypočítává zástupce náčelníka Úseku základní přípravy nadpraporčík Jaroslav Kaloda .

Vloni základním kurzem úspěšně prošlo přesně 2038 nováčků a Vyškov počítá, že letos jich bude ještě o něco více. "Stejně jako v loňském roce jsme i letos navýšili další kurzy z důvodu nárůstu zájmu občanů o službu vlasti," potvrdil Rebilas.

Ministryně obrany Jana Černochová se s rekruty letošního prvního nástupního termínu setkala na tzv. překážkové dráze NATO v rámci polního výcviku. Jejich kurz vrcholí právě v tomto týdnu a uzavře jej slavnostní vojenská přísaha v pátek 17. března.

"Potřebujeme každého, kdo chce pro svou zemi něco udělat a kdo zvládne požadavky armády, které nejsou malé. Ve Vyškově se rozhodne, kdo na to má a kdo ne. Navíc vyškovská akademie prochází neustálou modernizací a z toho, co jsem dnes měla možnost vidět, je zjevné, že zde může dostat špičkovou přípravu každý voják od těch nejnižších pozic v armádě až po špičkové specialisty. A ruku v ruce s tím naštěstí jde i modernizace budov a celkového vybavení," uvedla na závěr své návštěvy ministryně obrany.



Zdroj: Ministerstvo obrany
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Již tento víkend odstartuje na Brněnské přehradě 78. plavební sezóna

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v by ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině

Brno - Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. V sobotu 1 ...

DPMB má vlastní vyhledávač dopravních spojení. Je rychlejší, přesnější a komfortnější

Cestující městskou hromadnou dopravou v Brně si informace o spojích zjistí rychleji než dříve. Dopravní podnik města Brna (DPMB) spustil na svém webu ...





Sobota 20.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes