BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Jihomoravský kraj chce efektivněji pomáhat obětem domácího násilí

29.11.2022
Počet případů domácího násilí narostl během pandemie covidu-19. Jihomoravský kraj chce pomoct obětem a všem, co vysílají signály o pomoc. Memorandum k přijetí standardů kvality specializovaných služeb podepsal v úterý 29. listopadu 2022 jihomoravský hejtman Jan Grolich spolu s firmou IKEA, koalicí neziskových organizací NeNa a brněnskou organizací Magdalenium.
Foto: jmk.cz
Podpis Memoranda o dlouhodobé spolupráci na naplnění závazku efektivního a systémovému řešení problematiky domácího a genderově podmíněného násilí přispěje k užší spolupráci neziskových organizací a kraje. Případné finanční náklady ze strany Jihomoravského kraje budou kryty z rozpočtu odboru sociálních věcí.

"Domácí násilí je jedna z nejodpornějších věcí, které se v naší společnosti dějí. Musíme udělat všechno proto, aby oběti dostaly kvalitní a specializovanou pomoc. Jako kraj tomu chceme věnovat větší pozornost," sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

"Cením si toho, že můžeme na této problematice jako kraj spolupracovat. Domácí násilí se nesmí přehlížet a je důležité o něm mluvit. Jedním z našich cílů je změnit fungování dosavadních struktur a služeb tak, aby se účinná pomoc stala dostupnější a byla přesněji zacílená. Chceme realizovat vzdělávání těchto služeb, aby byly schopné reagovat na potřeby obětí domácího násilí. A plánujeme také navýšit počet míst ve specializovaných bezpečných azylových domech v Jihomoravském kraji alespoň o deset rodinných míst do roku 2024," doplnila radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová z Jihomoravského kraje.

IKEA ve spolupráci s partnery před dvěma roky spustila projekt Za bezpečný domov. Věnovala téměř 4 miliony korun na přímou pomoc obětem domácího násilí, kterou jí pomáhá efektivně zacílit Koalice NeNa.

"Domov je středobodem všech našich aktivit. Nevnímáme ho jen jako místo, které si lidé zařizují nábytkem, ale především jako místo, kde by se měl každý cítit bezpečně. Oběti domácího násilí se bohužel doma bezpečně necítí. Proto jsme s projektem Za bezpečný domov před dvěma lety přišli. Věříme, že memorandum přispěje k užší spolupráci neziskových organizací a místních samospráv, a pomoc se tak snáze dostane k těm, kteří ji potřebují," řekl Richard Citnar, market manager IKEA Brno.

Jitka Poláková, ředitelka společnosti proFem, která společně s organizacemi Acorus a ROSA tvoří koalici NeNa, podpis memoranda vítá. "V případě implementace pravidel péče o osoby, které se potýkají s domácím násilím, jde o vůbec první případ spolupráce mezi krajem, soukromým subjektem a neziskovým sektorem. Konečně se stalo něco, co už tu mělo být dávno a já tento krok považuji za velmi důležitý pro nás, a především pro oběti domácího násilí, které si specializovanou péči zaslouží. Jsem nesmírně ráda, že součástí memoranda jsou i standardy, které nastavují, jak se ke specifické skupině obětí domácího násilí chovat, protože i dnes ve společnosti převládá celá řada mýtů, které je třeba vyvracet. Dnešní událost je jasným důkazem, že situace obětí domácího násilí nejen v Jihomoravském kraji nám není lhostejná a chceme jim společně pomoci," uvedla Poláková k dnešním podpisu prohlášení.

Čtvrtým signatářem je brněnské Magdalenium, organizace, která odborně pomáhá těm, kdo byli a jsou vystaveni jakékoliv formě domácího násilí. Pomocnou ruku nabízejí už dvacet let všem, kdo ji potřebují.

"Jsme velmi rádi, že dochází k této významné chvíli. Jsme rádi za naše klienty, kteří tento krok budou vnímat velmi citlivě a dodá jim sílu k řešení jejich nelehkých situací. V průběhu covidových opatření i následně po nich jsme zaznamenávali nárůst obětí. Zvýšilo se především množství akutních telefonních hovorů. Ukázalo se, že je mnoho obětí i mezi seniory. Především seniorky začaly vyhledávat služby specializovaného azylového domu, který provozujeme," objasnila současnou situaci kolem domácího násilí v kraji Kristína Brtníková, statutární zástupkyně Magdalenium, z.s.

Jihomoravský kraj je službami na pomoc obětem domácího násilí hlavně ve východní části dostatečně pokrytý, na západě kraje je služeb výrazně méně. Zařízení azylových domů jsou rozmístěna po celém kraji a zajišťují tak dostatečnou dostupnost pro většinu obyvatel. Intervenční centrum je v kraji pouze jedno (v Brně) a v příhraniční oblasti je dostupnost služby nedostatečná. Naopak zařízení krizové pomoci se nachází jen v západní části a pro velkou část obyvatel kraje má služba nedostatečnou dostupnost.

Zdroj: Krajský úřad Jihomoravského kraje
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Moravou), můžete se zúčastnit mezinárodní soutěže City Nature Challenge 2024 o zápis co nejvíce ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpis ...

Již tento víkend odstartuje na Brněnské přehradě 78. plavební sezóna

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v by ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...





Středa 24.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes