BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Naučte se správně třídit odpad

09.08.2022
Ještě netřídíte odpad? To je ale chyba, kterou je na místě co nejrychleji napravit! Tříděním prospíváte nejenom planetě, ale také své peněžence.
Ilustrační snímek | Zdroj: www.dokose.cz
Proč třídit odpad? Hned z několika důvodů. V první řadě snížíte množství svého směsného odpadu a zaplatíte méně za svoz popelnice (patří-li k rodinnému domu, ne činžovnímu či panelovému). Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pečlivým tříděním je možné snížit obsah směsného odpadu na nulu.

Žádný směsný odpad? Jde to!


Já osobně popelnici u domu vůbec nemám. Nepotřebuju ji. Organický materiál zkompostuji, recyklovatelný vytřídím a zbytek v podobě mastných papírových obalů spálím. A pak samozřejmě existuje ekologické hledisko.

Šetřete energie a životní prostředí


Tříděním odpadu šetříme energií a tím prospíváme životnímu prostředí. Umožňujeme tzv. recyklaci, tedy znovuvyužití již jednou použitých surovin. Vezměme si obyčejný plastový kelímek od jogurtu. Hodíte-li ho do směsného odpadu, skončí ve spalovně. Pokud umožníte jeho recyklaci, bude z něj vyrobený další kelímek. Nebo jakýkoliv další produkt.

Jak nakládat s odpady?


Přispět svou troškou do mlýna přitom může naprosto každý. Začít je vhodné přímo v domácnostech. Stačí si pořídit odpadkový koš na tříděný odpad a začít trošku přemýšlet. K tomu, aby byl odpad znovu použitelný, je totiž nutné ho správně vytřídit.

Jak správně třídit?


Kontejnery na tříděný odpad dnes najdeme v každé obci. Žluté na plast, modré na papír, zelené na sklo, šedivé na plechovky a kovy, popřípadě další na elektromateriál atd. To však ale neznamená, že do každého můžete hodit vše, co vás napadne. Předem byste se měli seznámit, jaký odpad přesně do kterého kontejneru patří.

Žluté kontejnery


Do tzv. žlutých kontejnerů můžete vyhodit mikrotenové sáčky, plastové tašky, sešlápnuté PET lahve, obaly od jogurtů, mléčných výrobků a jiných potravin, čistících a kosmetických přípravků a další plastové výrobky. Mějte na mysli, že obaly by měly být vymyté, nebo alespoň vypláchnuté proudem vody.

Modré kontejnery


Do modrých kontejnerů primárně patří papír, tedy noviny, časopisy, reklamní letáky, knihy bez tvrdé vazby, krabice, obaly od vajíček, ruličky od toaletního papíru atd. Nevhazujte sem papír příliš zašpiněný a mastný, ten už patří do směsného dopadu. Nepatří sem ani krabice od džusů, mléka a levného vína. Pro ně jsou určené kontejnery oranžové. Na ty ale ve všech obcích nenarazíte.

Odpady v domácnosti


Ze zkušeností vyplývá, že ve většině domácností v odpadu dominuje papír a plast. A právě na tyto druhy odpadů by měl být váš nový odpadkový koš na tříděný odpad přizpůsobený. Plechovky a sklo můžete odkládat do kartonových krabic a dotřídit je před jejich vyhozením.

Chce to zvyk


Je možné, že na začátku budete mít trošku s tříděním problém. A třeba také někdy zapomenete. Nebo ten kelímek od jogurtu hodíte do koše určeného na papír. To se ale brzy srovná a brzy budete třídit, že o tom ani nebudete vědět. A planeta vám za to poděkuje.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, aby ji tato zábava nějak prospěla. A my víme, jak na ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Pronajměte si kancelářské prostory v Brně. Kde je vyhledávat?

Chcete rozšířit své podnikání? Potřebujete reprezentativní místo pro setkávání se s klientelou či obchodními partnery? Garáž vám stačit nebude. Pronaj ...

Jaké golfové vybavení je nezbytností každého golfisty?

Obliba golfu jako odpočinkového sportu neustále roste. Pokud i vy jste tomuto koníčku propadli, neobejdete se bez patřičného golfového vybavení. Úplný ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...





Úterý 19.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes