BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Chraňte se před koronavirem i chřipkou posílením imunity

08.08.2022
Už se to zdá jako věčnost, kdy se v televizi začaly objevovat první zprávy o koronaviru, které vyděsily prakticky celý svět. Byly chvíle, kdy mnozí z nás propadali panice. Dnes se dá říci, že koronavirus vnímáme jako další nemoc, která tu s námi bude. I když ji možná vnímáme jako "samozřejmost" dnešní doby, určitě není na škodu vědět, jak se proti této nemoci chránit. A nejen proti covidu 19, ale i proti chřipce.
Ilustrační snímek | Zdroj: Marko Aliaksandr / Shutterstock.com

Proč bychom neměli podceňovat imunitu?


Mnoho lidí bere imunitu jako naši nedílnou součást. Je pravda, že někomu imunitní systém jede tzv. na plné obrátky a jeho tělo se dokáže snáze bránit nejrůznějším nástrahám. U jiného ale imunita nemusí fungovat správně a takový jedinec je poté v ohrožení, že se jeho tělo nedokáže samo obránit virům a bakteriím.

Proto bychom posílení imunity neměli podceňovat, ba spíše naopak. Je několik možností, jak imunitní systém podpořit a pomoci našemu tělu v boji proti nástrahám.

Jak se chránit před koronavirem?


Asi každý ví, že jednou z účinných metod, jak se bránit proti covidu, je používání dezinfekce, důkladné mytí rukou a že problém může být oslabená imunita, které onemocnění dokáže využít ve svůj prospěch. Koronavirus může napadnout jak dospělého člověka, tak i malé dítě. I když mají děti zpravidla jednodušší průběh, rozhodně to nic nemění na tom, že i ony jsou vystaveny této nemoci. Proto užívejte vitamíny na imunitu nejen vy, ale podpořte s jejich pomocí také imunitu vašich dětí.

Jak vybrat vitamíny pro děti?


Vitamíny pro děti a doplňky na podporu imunity jsou volně prodejné, seženete je jak v kamenné lékárně, tak v lékárně na internetu. Co se týče výběru, rozhodně máte z čeho. Na trhu jsou k dostání Marťánci i Vibovit, což jsou oblíbené multivitaminy pro děti. Mezi další favority patří Hliváček sirup, Imunoglukan nebo Preventan. Sirup na imunitu pro děti oceníte u těch nejmenších - lze snadno dávkovat na lžičce, děti nemají problém ho spolknout.

Máte-li starší ratolesti, které už jsou na sirup pro děti velké, nebojte se jim vitamíny na imunitu podávat v podobě gumových bonbonků.


Zdroj obrázku: New Africa / Shutterstock.com

Objevte sílu bylinek


Už naše babičky věděly, že bylinky na imunitu mají dobrý vliv a že dokážou obranyschopnost našeho těla podpořit přírodní cestou. Máte-li blíže právě k přírodním způsobům léčby a prevence, pak byste měli vědět, jaké bylinky mohou imunitě pomoci. Pěstování bylinek je možné jak venku na zahradě, kde k tomu skvěle poslouží vyvýšené záhony, tak i doma v květináči, kde se bude bylinkám též velmi dobře dařit.

Během sezony se neostýchejte využívat čerstvé bylinky, na zimu je pak trendem sušení bylinek do zásoby, kdy pak stačí jen nasypat trochu sušeného pokladu do hrníčku, zalít horkou vodou a rázem máte bylinkový čaj na imunitu plný zdraví.


Zdroj obrázku: Chamille White / Shutterstock.com

Vitamíny a minerály


Stejně jako jsou pro naše tělo a správnou funkci imunitního systému důležité vitamíny, nesmíme podceňovat ani minerální látky. Zaměřte se na to, aby vašemu tělu nechyběl vitamín A, B, C, D, E, K. Imunitu posílí i betaglukany, což jsou komplexní sacharidy s obrovským potenciálem. Vitamín C najdete hlavně v citrusovém ovoci. Vitamín D vám může chybět zejména v zimě, protože jej čerpáme hlavně ze sluníčka a to během chladných měsíců chybí. Za důležité minerální látky lze označit například zinek nebo železo. Jak vitamíny, tak i minerály a další důležité živiny slouží jako prevence různých nemocí - chřipka nebo nachlazení nebudou mít šanci.


Zdroj obrázku: Lallapie / Shutterstock.com

Domácí sirup proti kašli


Chřipka, nachlazení, koronavirus - to jsou nemoci, které jsou mimo dalších projevů známé i tím, že vás může potrápit kašel. Ještě než vás napadne koupit si něco na kašel v lékárně, zkuste si vyrobit domácí sirup proti kašli. Mile vás překvapí, že na tom vlastně nic složitého není.

Zkuste ho vyrobit třeba z rýmovníku. Jak na to? Vezměte cca 30 větších lístků rýmovníku, 1 velký citron a asi 1 kilo cukru. Citron nakrájejte na kolečka, do hrnce dejte lístky rýmovníku, zalijte vedoucí vodou a přidejte nakrájený citron. Zakryjte, nechte přes noc louhovat a potom sceďte. Přidejte cukr a pomalu přiveďte k varu, poté vařte do sirupové konzistence.

Autor: ML
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Fotogalerie:

Další články z rubriky Magazín

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, aby ji tato zábava nějak prospěla. A my víme, jak na ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Pronajměte si kancelářské prostory v Brně. Kde je vyhledávat?

Chcete rozšířit své podnikání? Potřebujete reprezentativní místo pro setkávání se s klientelou či obchodními partnery? Garáž vám stačit nebude. Pronaj ...

Jaké golfové vybavení je nezbytností každého golfisty?

Obliba golfu jako odpočinkového sportu neustále roste. Pokud i vy jste tomuto koníčku propadli, neobejdete se bez patřičného golfového vybavení. Úplný ...

Jak se rychle vzchopit z rozchodu

Rozchod je jednou z nejtěžších životních situací, kterou může člověk zažít. Ztráta partnera, se kterým jste sdíleli společnou budoucnost, lásku a důvě ...





Úterý 19.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes