BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Co vše potřebujete vědět o tažném zařízení?

04.07.2022
Obliba tažného zařízení je poměrně vysoká a není divu, umožňuje řidičům za auto připevnit obytný přívěs, vozík nebo třeba nosič na kola. Jestli přemýšlíte nad koupí koule, je vhodné se dozvědět více o typech, pravidlech tažného zařízení a jeho možnostech.
Ilustrační snímek | Foto: tazne-rameder.cz

Historie tažného zařízení


Za počátky tažného zařízení se musíme ohlédnout do historie vzdálené tisíce let. Lidé byli ve svých prvopočátcích lovci a sběrači, když ale začali přetvářet krajinu ke svému obrazu, přišla i potřeba technologického růstu, lidé tak nabývali na majetku, který museli čas od času přestěhovat, jelikož naši předci byli přeci jenom kočovníci. A to je čas, kdy přišlo první tažné zařízení. Člověk, jakožto moudré stvoření, využil sílu zvěře, nejprve dobytka a později koně a zapřáhl svůj majetek i sebe za své pomocníky. Prvním zásadním posunem v oblasti tažného zařízení je vynalezení lokomotivy. To bylo již jen krůček od použití automobilu. První tažné zařízení pro auta uvedla na trh německá značka Westfalia Automotive v roce 1832.

Proč je dobré mít tažné zařízení?


Myslíte, že tažné zařízení je vhodné jen na stěhování? Není tomu tak, naopak vám otvírá spoustu nových možností. Dejte ale pozor, montáž tažného zařízení trvá i několik dní.

1. Otevření nové možnosti dovolené
Nebaví vás nudná dovolená v předražených hotelech? Můžete vyzkoušet karavaning. Karavan jen přiděláte na tažné zařízení a můžete vyrazit na úplně nový styl dovolené. Tažné zařízení přeje i sportovcům - využijte hák s přívěsem na převoz kajaku, člunu, čtyřkolky a dalších sportovních pomůcek. Pro cyklistické fanoušky se zase vytváří plošiny na tažné zařízení, které zaručují bezpečný převoz.

2. Zvýšíte cenu vozu
Ať již budete tažné zařízení využívat aktivně či nikoliv, jedno je jasné, cena vozu se jistojistě zvýší a při prodeji auta tak obdržíte více peněz.

3. Velký prostor pro převoz i stěhování
Hlavním cílem tažného zařízení je zvětšení úložného prostoru. Je několik možností, která můžete na tažné namontovat, od vozíku po přídavný box.

4. Usnadnění odtahu
Tažné zařízení je skvělým pomocníkem (nejen) u starších aut, kde je riziko poruchy vyšší. Autoservisy i odtahové služby totiž rádi využívají hák, který potřebuje tažné zařízení. Jestli si tedy nejste jistí se spolehlivostí svého vozidla, je tažné zařízení rozhodně vhodné.

Jaká tažná zařízení existují?


První, co budete řešit při výběru tažného zařízení je, zda si budete přát kouli odnímatelnou či napevno? Montáž tažného zařízení spočívá v instalaci příčníku pod nárazník a následné připojení čepu (koule) k příčníku. Způsob, jakým čep namontujete ,ovlivňuje, zda bude odnímatelný či na stálo.

Koule na pevno je buď přišroubována, či přivařena. Její instalace je rychlá a jednoduchá. Má jen jednu nevýhodu - musíte na kouli stále myslet při parkování a couvání, což některým lidem může dělat problémy.

Odnímatelná koule vám sice nepřekáží v běžném provozu auta, ale řidič má povinnost ji sejmout vždy, když ji nepoužívá.

Zlatým středem jsou tažná zařízení sklopná. Ta jsou sice montována na pevno, ale dají a musí se sklápět, když je nepoužíváte.

Tažné zařízení můžete koupit u těchto prodejců.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Středa 24.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes