BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Jak se doma ubránit letním horkům?

19.06.2022
Letní vedra nás trápí stále častěji a intenzivněji. Některé nemovitosti se během nich stávají doslova neobyvatelnými. Jak se vysokým teplotám účinně bránit?
Ilustrační snímek | Zdroj: Pexels.com

Zastínění oken: Víte, jak na něj?


Řešením s pravděpodobně nejlepším poměrem cena/výkon je zastínění oken. Nemusí přitom jít o nudné lamelové žaluzie. Udělejte si ze zastínění součást interiéru a pořiďte si moderní vertikální žaluzie nebo designové rolety.

Alternativou jsou zatemňovací závěsy. Pořiďte si nejlépe takové, které budou sahat od stropu až k podlaze. Jde o látku o vysoké gramáži, která zvýšenou teplotu pohltí a nepustí ji do místnosti.

Chcete-li opravdu efektivní řešení, sáhněte po venkovním zastínění. Díky němu totiž paprsky do místnosti vůbec neproniknou a teploty se tak budou v domácnosti po celý den držet na mnohem příznivějších hodnotách.

Izolace nepomáhá jen v zimě


Zateplení domu není účinné pouze v zimě. Izolace funguje i v létě. Nepustí totiž vysoké venkovní teploty skrz střechu, zdi, okna a dveře do interiéru.

Není-li vaše nemovitost ještě zateplená, máte k tomuto kroku další důvod. Dobře izolované nemovitosti jsou během léta mnohem chladnější.

Pomohou ale i malé kroky. Například utěsnění starších oken pomocí gumového těsnění, které koupíte ve všech hobby marketech. Investice v řádu desítek nebo stovek korun může teplotu v místnosti alespoň trochu snížit.

Naučte se správně větrat


Důležité je v létě správně větrat. Většina domácností dělá tu chybu, že nechá okna a dveře po celý den zcela otevřená. Pokud je ale venku 35 stupňů, nestane se nic jiného, než že 35 stupňů bude i uvnitř domácnosti. Větrání tedy v létě není efektivní. Ráno všechna okna a dveře zavřete a větrejte pouze v noci, kdy teploty klesají ke 20 stupňům, případně níže.

Díky tomu budete mít takovou teplotu i doma. V dobře izolovaných domech a se zastíněním oken (viz předchozí tipy) se pak příjemná teplota udrží v domácnosti až do večera, kdy můžete znovu přes noc větrat.

Někdy pomůže jen jedno řešení


Existují ale i nemovitosti, ve kterých jsou předchozí rady neúčinné nebo je nelze aplikovat. Jde zejména o nové kancelářské budovy či levnější bytové a rodinné domy, ve kterých není jiné řešení než pořídit klimatizaci.

Jde bohužel o řešení poměrně nákladné. Negativní dopady na účet za energie můžete snížit alespoň instalací solárních panelů a část elektřiny, která bude klimatizaci pohánět, si můžete vyrobit sami.

Autor: Keyword Eater s.r o.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Čtvrtek 25.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes