BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Průvodce investováním na akciovém trhu pro začátečníky

19.06.2022
Investování na akciovém trhu je efektivní způsob vytváření bohatství a zároveň zajištění proti inflaci. Při obezřetném postupu mohou investice do akcií přinést mnohem vyšší výnosy než jiné formy investic, jako jsou nemovitosti a fixní příjmy. Akciový trh je však mnohotvárný, složitý a nestálý. Aby člověk dosáhl chytrých výnosů, měl by znát puls trhu a rozumět jeho fungování.
Ilustrační snímek | Foto: pexels.com
Investování na akciovém trhu je efektivní způsob vytváření bohatství a zároveň zajištění proti inflaci. Při obezřetném postupu mohou investice do akcií přinést mnohem vyšší výnosy než jiné formy investic, jako jsou nemovitosti a fixní příjmy. Akciový trh je však mnohotvárný, složitý a nestálý. Aby člověk dosáhl chytrých výnosů, měl by znát puls trhu a rozumět jeho fungování.

Neexistuje žádná osvědčená strategie, jak maximalizovat výnosy z akcií. Existuje však několik základních pravidel, jejichž dodržování může být nápomocné při snižování rizik a dosahování lepších výnosů.

Níže je uvedeno několik investičních tipů, které mohou začátečníkům pomoci maximalizovat výnosy z investování do akcií.

Mít rozsáhlé znalosti o podnikání


Je vhodné investovat do podniků, o kterých má člověk důkladné znalosti. Investice do akcií s omezenými znalostmi obchodního modelu by mohla být kontraproduktivní.

Diverzifikace


Investování do diverzifikovaného portfolia akcií může pomoci zmírnit rizika a maximalizovat výnos. Než vkládat všechna vejce do jednoho košíku, je vhodné investovat do různých společností a sektorů. Tím se minimalizuje pravděpodobnost tržně podmíněných rizik. Zároveň je nutné mít na paměti, že je třeba se vyvarovat i přílišné diverzifikace, protože ta celý proces ztěžuje. V případě, že je velikost investičního tiketu velmi malá, je třeba investovat do 3 / 4 akcií. V případě, že je malá, lze se poohlédnout po investici do zhruba 5-7 akcií (podívejte se na investiční aplikace).

Velikost společnosti


Začátečníkům se doporučuje investovat do velkých společností, protože to omezuje riziko. Velikost společnosti lze vypočítat pomocí tržní kapitalizace (Tržní kapitalizace je součinem celkového počtu akcií a ceny každé akcie).

Oceňování


Připoutání investice na burze k ocenění je oblíbený přístup, který používá mnoho investorů. Ocenění se obvykle vypočítává pomocí poměru P/E (Price/ Earnings), což je poměr rejže akcie k zisku na akcii. Vysoký P/E indikuje nadhodnocenou hodnotu akcie. Naznačuje také, že investoři jsou ochotni zaplatit více, než činí zisk akcie, protože očekávají vyšší růst v budoucnosti. Nízké P/E naopak ukazuje na podhodnocenou akcii. Začátečníkům se doporučuje investovat do akcií s P/E 10-25.

Růst zisků


Základem úspěšné investiční strategie je vkládat peníze do společností, které mohou přinášet konzistentní výnosy. Pouze takové akcie jsou ziskové a umožňují investorům po určitou dobu zvyšovat své bohatství. Mohou existovat společnosti (obecně), start-upy s obrovskou velikostí trhu, které však mají zápornou ziskovost. Začátečníci by se měli investicím do takových akcií vyhnout. V praxi se doporučuje obecně sledovat výsledky podniku za posledních 10 let, aby bylo možné vyhodnotit ziskovost. Společnosti, které v minulosti vykazovaly konzistentní výsledky, mohou být důvěryhodnou možností, na kterou lze vsadit.

Dividendový záznam


Zkoumání historie vyplácení dividend společnosti může poskytnout určitý pohled na finanční zdraví společnosti. Odráží dostupnost volných peněžních rezerv ve společnosti a také zdůrazňuje skutečnost, že se společnost stará o své investory. Pokud společnost nevyplácí dividendy včas, může být ve financích společnosti nějaká chyba.

Závazky


Vhodné je investovat do akcií společností s ručením omezeným. To lze posoudit pomocí poměru dluhu k vlastnímu kapitálu, což je porovnání celkových závazků společnosti s vlastním kapitálem. Vyšší poměr dluhu k vlastnímu kapitálu znamená větší zadlužení společnosti a takovým akciím je třeba se obecně vyhnout.

Autor: WP
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při rozhodování o tom, která je pro vás ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Pronajměte si kancelářské prostory v Brně. Kde je vyhledávat?

Chcete rozšířit své podnikání? Potřebujete reprezentativní místo pro setkávání se s klientelou či obchodními partnery? Garáž vám stačit nebude. Pronaj ...

Jaké golfové vybavení je nezbytností každého golfisty?

Obliba golfu jako odpočinkového sportu neustále roste. Pokud i vy jste tomuto koníčku propadli, neobejdete se bez patřičného golfového vybavení. Úplný ...





Pátek 29.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes