BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Kraj s pomocí evropských peněz opraví silnice, průtahy a postaví mosty

30.09.2016
Celkem šest investičních záměrů na stavební akce spolufinancované z Integrovaného regionálního operačního programu dnes na svém zasedání (30. září) odsouhlasili radní Jihomoravského kraje. Za přibližně 350 milionů korun se tak dočkají rekonstrukce průtahu například v Jedovnicích, Jamolicích nebo části Kyjova. Dělníci také opraví most v Rájci - Jestřebí a most mezi Adamovem a Bílovicemi zbourají a postaví místo něj nový. Největší schválenou akcí je rekonstrukce silnice II/379 mezi Tišnovem a Drásovem, kde silničáři opraví i část průtahu městysem. Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje teď bude moct začít s výběrem zhotovitelů. Projekty by měly být dokončeny mezi červnem a srpnem roku 2018.
Náměstek hejtmana pro dopravu a majetek Roman Hanák | Foto: Jihomoravský kraj
"Jihomoravský kraj dokazuje, že je připraven efektivně čerpat dotace na opravy silnic II. a III. tříd. Registrujeme projekty do první výzvy Integrovaného regionálního operačního programu a první akce, spolufinancované z nového programového období, už dokonce běží, například rekonstrukce silnice mezi Podivínem a Lednicí. Využití evropských zdrojů je o to důležitější, že ministr dopravy Dan Ťok avizoval, že příští rok nepřispěje stát na krajské silnice ani korunu," uvedl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

"Nejnáročnější akci představuje rekonstrukce silnice II/379 mezi městem Tišnov a městysem Drásov a části průtahu Drásovem. Součástí stavby je i rekonstrukce mostu, výstavba opěrných zdí a zpevnění břehů potoka Lubě, vyvolané přeložky inženýrských sítí a rekonstrukce odvodnění," shrnul náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák. Projekty, které dnes dostaly zelenou, zahrnují celkem šest akcí. "Prvním je rekonstrukce silnic II/373 a II/379 v průtahu městysem Jedovnice. V rámci stavby silničáři opraví i úsek silnice II/379 mezi Jedovnicemi a Kotvrdovicemi," přiblížil Hanák s tím, že celková délka rekonstruovaných komunikací je 2,5 kilometru.

"Předmětem další veřejné zakázky je rekonstrukce mostu, který převádí silnici II/377 přes železniční trať Brno - Česká Třebová na území města Rájec Jestřebí. Součástí oprav budou i navazující silnice a okružní křižovatka, přičemž délka řešeného úseku je přibližně 641 metrů," popsal Hanák další schválený projekt.

Opravy průtahu se dočkají i v Jamolicích. "Stavba zahrne i demolici stávajícího a výstavbu nového mostu a rámového propustku. Celkem zde opravíme přes 1,3 kilometru silnice," konstatoval Hanák. Další starý most dělníci zbourají a postaví místo něj nový na silnici II/374 mezi Adamovem a Bílovicemi. Součástí stavby jsou přeložky inženýrských sítí, úprava napojení sjezdů, směrová přeložka potoka, vybudování nových propustků a dopravní značení.

Rekonstrukce průtahu se bude také týkat investiční akce II/432 Kyjov - Milotice - Ratíškovice. Dělníci opraví silnici II/432 v části průtahu městek Kyjov na ulici Havlíčkova a v extravilánu mezi Kyjovem a Miloticemi a Ratíškovicemi. "Na úseku Kyjov - Milotice bude provedena rekonstrukce a zesílení asfaltových vrstev, včetně lokálních sanací konstrukce vozovky, na úseku Milotice - Ratíškovice bude provedena recyklace za studena a následná pokládka asfaltových vrstev, se zachováním šířkového uspořádání silnice," popsal Hanák. Celková délka opravených úseků přesáhne 7 kilometrů.

Oprava silnice mezi Židlochovicemi a Nosislaví odstartuje ještě letos výběrem zhotovitele
Přes tři kilometry dlouhý úsek silnice II/425 mezi Židlochovicemi a Nosislaví mají jihomoravští silničáři v hledáčku již delší dobu. Plánovanou rekonstrukci však bylo třeba odložit kvůli vzájemné koordinaci s Ředitelstvím silnic a dálnic a pracím na dálnici D2 tak, aby řidiči nepřejížděli z uzavírky do uzavírky. Na stavbu teď začne Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje vybírat zhotovitele. Investiční akci dnes (30. září) odsouhlasili radní Jihomoravského kraje.

"Silnice je ve špatném stavu, proto zrekonstruujeme kryt vozovky v délce 3 kilometry a 25 metrů. Prvních 180 metrů komunikace leží přímo v obci Židlochovice, zbývajících 2 845 metrů potom vede mimo obec. Náklady odhadujeme na přibližně 27 milionů korun (bez DPH)," popsal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro majetek a dopravu Roman Hanák s tím, že součástí zakázky jsou i související projekční a zeměměřičské práce.

Většina stavebních prací sklouzne kvůli zimě pravděpodobně do příštího roku. V červnu 2017 už by ale měli řidiči mezi Židlochovicemi a Nosislaví jezdit po novém povrchu.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...

Titul Farma roku 2023 vybojovalo vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi

Již po jednadvacáté se sešli příznivci selského stavu, aby byli přítomni slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR (A ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes