BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Armáda ČR: Jak vyhrát ve městě? Tvrdý trénink v ČR i zahraničí zabere stovky hodin

25.02.2022
Těžké boje se dnes svádí nejen na širokých pláních, ale stále častěji i uvnitř měst. Zastavěné oblasti přitom pro jednotky představují z mnoha důvodů velké riziko. Česká armáda tak tomuto výcviku věnuje stále větší pozornost. Minulý týden tyto schopnosti drilovali vojáci první mechanizované roty 72. mechanizovaného praporu na cvičišti Jeseník u Vyškova a přijeli se na ně podívat i zástupci americké ambasády.
Foto: acr.army.cz
"Boj v zastavěném prostoru patří v rámci výcviku k těm nejnáročnějším. Pohyb po budovách i boj na krátkou vzdálenost vyžadují bezchybnou koordinaci a sehranost jednotky a také se zásadně odlišují od běžného boje v otevřeném prostoru," vysvětluje poručík David Rožek. Velitel čety 1. mechanizované roty.

Z Velké Británie až k nám

FIBUA (Fighting in Build Up Areas - FIBUA) a CQB (Close Quarters Battle), tedy boj v zastavěném prostoru a boj na krátkou vzdálenost jsou techniky, které vznikly na konci 70. let 20. století. Britské speciální jednotky SAS tehdy zahájily výcvik ve speciálně upravené budově s teroristy a rukojmími uvnitř a tento styl výcviku začaly postupně přebírat i další protiteroristické útvary.

"Zatímco se ale policejní týmy zaměřují například na podrobnější a specifické úkoly, jako je třeba dopadení pachatele nebo ochrana VIP, armáda má při CQB propátrat, obsadit, zabezpečit a vyhnout se ztrátám," upozorňuje Rožek.

Pozor na nástrahy i civilisty!

V úzkých chodbách, tmavých schodištích a mnoha zákoutích není prostor na chyby. Nejde jen o nepřítele, na vojáky tu mohou číhat nastražená výbušná zařízení, ukrývat se tu mohou civilisté. Vojáci proto podle Rožka musí mít takzvaně v krvi základní drily pohybu v neznámé budově, kritická místa musí krýt zcela automaticky, musí mít rovněž zautomatizovaný postup při vstupu do místností.

"Boj v zastavěných prostorech i na krátkou vzdálenost vyžaduje skutečnou souhru jednotky. Každý nedostatek jednotlivce se na výsledku hned projeví. Podmínkou úspěchu jsou tak pokud možno stovky hodin společného výcviku. Nároky na přípravu také rostou s velikostí cvičící jednotky," vypočítává Rožek.

Různá cvičiště pro různá cvičení

Armáda si právě podle velikosti týmu může vybírat z několika cvičišť: Jeseník ve VVP Březina je zaměřen na taktiku pěších jednotek do úrovně družstvo a lze zde trénovat CQB i FIBUA. Na Libavé slouží vojákům Kozlov - zachovalý areál budov ještě po sovětské armádě.

Česká armáda vyjíždí i k sousedům: ve výcvikovém prostoru Lešť na Slovensku se nachází městský blok evropského typu, vesnice středního východu, střelecké haly, moto hala, vysoký panelový i přízemní dům. "Domy jsou plně vybavené tak, jako ve skutečnosti. Ve všech objektech lze střílet ostrou municí i používat trhaviny. Jde o jednoznačně nejlepší taktické cvičiště ve střední Evropě," hodnotí vojáci.

Ti, které čekala mise v Afghánistánu, znají výcvikový prostor v německém Hohenfelsu. Americké výcvikové středisko nedaleko západní hranice ČR nabízelo pro trénink boje v zastavěném prostoru věrné imitace afghánských vesnic.

"Místa výcviku se podle dostupnosti snažíme střídat, aby vojáci měli stále jiné prostory. Využíváme cvičiště na Kozlově, v Sedleci Vícenicích (Náměšť), ve Vyškově a také naše posádkové cvičiště "Koppadorf", pojmenované podle našeho kolegy, nadrotmistra Pavla Koppy ze skupiny bojové přípravy," uzavírá David Rožek.

Zdroj: Armáda ČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její chod v mnoha oblastech. Kvůli navýšení výroby i investicím bude potřebovat i nové kapacity a ...

AOPK: Jarní tah žab do rybníků na místa jejich rozmnožování už je v plném proudu

Moravský kras - O to, aby jejich nebezpečná cesta neskončila pod koly aut se v Moravském krasu stará řada dobrovolníků, které koordinuje Ludmila Koreš ...

DPMB opět otevře prázdninový kurz pro nové řidiče tramvají

Během července a srpna se naučí řídit, složí zkoušky a od září vozí cestující. Od samého počátku pobírají mzdu, směny si pak vybírají podle svých pref ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...





Pátek 29.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes