BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Tělo samo sobě lékem

17.01.2022
To, co dokáže současná medicína, by ještě před padesáti lety bylo nemyslitelné. Týmy lékařů, farmaceutů a dalších odborníků během doby dospěly k mnoha užitečným objevům, ze kterých dnes samozřejmě všichni těžíme. Ale navzdory vysoké erudici a odvaze všech těchto vědců, jim dlouho unikalo to, co měli přímo pod nosem. Úžasně účinný léčebný prostředek nosíme všichni ve vlastním těle. Jsou to tzv. kmenové buňky. Již nyní se používají v mnoha medicínských odvětvích včetně toho estetického a pro další využití slibují velký potenciál. Je velká naděje, že v budoucnosti pomohou vám nebo někomu z vašich blízkých.
Ilustrační snímek | Foto: Pl

Zázrak, nebo přirozenost?


Kmenové buňky jsou základním materiálem neboli surovinou těla. Jedná se o buňky, ze kterých jsou generovány všechny ostatní buňky se specializovanými funkcemi. Za správných podmínek v těle nebo v laboratoři se kmenové buňky dělí a tvoří více buněk nazývaných buňky dceřiné. Tyto se buď stanou novými kmenovými buňkami (samoobnova), nebo se stanou specializovanými buňkami (diferenciace) se specifičtější funkcí, jako jsou například krevní buňky, mozkové buňky, buňky srdečního svalu nebo kostní buňky. Žádná jiná buňka v těle nemá takovou přirozenou schopnost vytvářet nové typy. Jaké možnosti tyto buňky nabízejí?

Zvyšují porozumění tomu, jak nemoci vznikají. Pozorováním kmenových buněk dozrávajících do buněk v kostech, srdečním svalu, nervech a dalších orgánech a tkáních mohou výzkumníci a lékaři lépe pochopit, jak dochází k rozvoji patologií.

Mají schopnost vytvářet zdravé buňky, které nahrazují ty nemocné. Kmenové buňky mohou být vedeny k tomu, aby se staly specifickými buňkami, které lze použít k regeneraci a opravě nemocných nebo poškozených tkání. Maximálně je tak využije regenerativní a transplantační medicína.

Dokáží testovat nové léky z hlediska bezpečnosti a účinnosti. Před použitím nově vyvíjených léků u lidí mohou vědci použít některé typy kmenových buněk k testování jejich bezpečnosti a kvality. Tento typ testování bude mít s největší pravděpodobností nejprve přímý dopad na vývoj léků, v prvé řadě pro testování srdeční toxicity.

Něco pro všechny


Mezi lidi, kteří by mohli mít zásadní prospěch, tedy záchranu nebo prodloužení života, z léčby kmenovými buňkami, patří jedinci s poraněním míchy, diabetem 1. typu, Parkinsonovou chorobou, amyotrofickou laterální sklerózou, Alzheimerovou chorobou, srdečním onemocněním, mrtvicí, popáleninami, rakovinou a osteoartrózou. Ovšem i ti zdraví z nás, kteří se v životě setkali jen s běžným nachlazením, mají možnost už teď užívat benefitů těchto mikroskopických všeumělců. Kmenové buňky totiž dovedou radikálně omlazovat pokožku, vyhladit vrásky a účinně bránit vzniku nových. Proto jsou již teď součástí různých sér a přípravku estetické medicíny. Jejich aplikace je per iniectionem, je rychlá a bezbolestná.

S vzácností šafránu


Aby to nebylo tak snadné, u zázračných buněk je svízel v tom, že je jich v těle poměrně málo a dost obtížně se z něj extrahují. Navíc u těch embryonálních nastupují etické problémy, jejichž morální a legislativní řešení potřebuje ještě trochu času. Exkluzivitě materiálu odpovídá také cena. Naštěstí pro pacienty již prováděné léčebné medicínské zákroky jsou hrazeny pojišťovnou, u estetických není na obnovu pokožky buněk potřeba velké množství, a proto se jedno ošetření, které je v jednom roce obvykle zcela postačující, dá pořídit za několik tisíc korun.

Máte zkušenost ze svého okolí s léčbou kmenovými buňkami? Dáváte přednost přírodním léčivům, nebo tzv. "chemii"? Jaký je váš recept na boj s vráskami?

Autor: Pl
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Módní triky, díky kterým i ten nejjednodušší vzhled získá eleganci a šmrnc

Elegance a šmrnc jsou vlastnosti, které každá žena chce vyjádřit prostřednictvím svého oděvu. Bez ohledu na příležitost, každý vzhled může být proměněn v něco výjimečného, přičemž si zachová jednoduchost a klasiku. Někdy stačí pár jednoduchých ...

Jak na úspory v kanceláři?

I ve firmách a kancelářích je možné ušetřit. Jen se musí vědět, jak na to.

Proč zrovna zlato?

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! ...

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...





Čtvrtek 25.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes