BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Příští týden začíná 62. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně

02.11.2021
Digitální továrna, tedy nejnovější a inovativní průmyslové technologie. Téma už 62. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který se od 8. do 12. listopadu 2021 uskuteční na brněnském výstavišti. Nabídku a služby státu představí z jednoho místa - České národní expozice - celkem čtrnáct organizací. Stejně jako na posledním MSV v roce 2019 se vše uskuteční pod značkou Czech Republic: The Country for the Future. Letos v duchu faktu, že společnost z krize odchází silnější a stojí na startu, odrazovém můstku do nové éry.
Ilustrační snímek | Foto: Veletrhy Brno a.s.
V oceněné České národní expozici budou pro veřejnost k dispozici experti nejen z Ministerstva průmyslu a obchodu, ale také Ministerstva zahraničních věcí, Ministerstva obrany, Ministerstva dopravy, agentur CzechInvest a CzechTrade, Exportní garanční a pojišťovací společnosti, České exportní banky, Národní rozvojové banky, Technologické agentury České republiky, České rozvojové agentury, Úřadu průmyslového vlastnictví, Agentury pro podnikání a inovace a Strojírenského zkušebního ústavu.

"Po loňském roce, kdy se MSV nemohl kvůli kritické pandemické situaci konat, se letos podařilo na úspěšnou prezentaci navázat a Českou národní expozici opět nachystat. Že je to správná cesta ukazuje fakt, že expozice získala stříbrnou medaili na prestižní mezinárodní soutěži World Exhibition Stand Awards 2020 a synergický efekt služeb a informací poskytovaných z jednoho místa," říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: "Přesto, že má letošní veletržní stánek stejně jako dřív přehledný, moderní a jednoduchý vizuální styl, i tentokrát půjde o informačně nabitou prezentaci, která, troufám si tvrdit, zaujme každého návštěvníka, každý si v ní najde to své."

Loňská covid krize podle Karla Havlíčka mimo jiné otestovala odolnost společnosti a urychlila globální trendy. Šlo tak ale i o pomyslný odrazový můstek do nové éry. Éry ekonomiky znalostní, založené na digitalizaci, umělé inteligenci, čisté mobilitě včetně vodíku, dekarbonizaci, nebo smart řešeních.

"Veletrhy Brno byly jedním z nejvíce postižených subjektů pandemií. Chci poděkovat Ministerstvu průmyslu a obchodu za přípravu podpůrných programů pro postižené subjekty a dlouhodobou podporu MSV jako významné hospodářské události. MSV po vynucené pauze opět umožní prezentaci nových technologií naživo a osobní setkání," uvádí generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

"MSV v Brně je po dvou letech příležitostí, kdy můžeme společně firmám a exportérům představit služby státu, které reagují na současnou situaci v mezinárodním obchodě. Zároveň získáme od firem aktuální zpětnou vazbu a jejich preference v prosazování zájmů na vnitřním trhu EU či v otázkách obchodní politiky," říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a dodává: "Stěžejní je pro nás v tuto chvíli mezinárodní přesah veletrhu, který umožňuje zvyšovat povědomí o ČR jako o zemi nabízející inovační potenciál a vyspělá řešení. Konkrétním příkladem těchto řešení, která budou prezentována na České národní expozici pod značkou Czech Republic: The Country For The Future, jsou prvky pro Smart Cities."

Kromě podpory vývozu, tedy tradičních exportních konzultací agentury CzechTrade tzv. MeetingPoint, se na expozici bude debatovat také o směřování českého průmyslu.

"S průmyslovými firmami je pro nás velmi důležitá diskuze o příležitostech v souvislosti s digitalizací a dekarbonizací, tedy zelené ekonomiky včetně například vodíku či elektromobility," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro průmyslu a stavebnictví Eduard Muřický a dodává: "Na společné České národní expozici tak kromě možnosti konzultací s odborníky bude možné navštívit celou řadu praktických seminářů a workshopů. Například v pondělí odpoledne půjde o akci "5G pro Průmysl 4.0 & Smart Cities", v úterý se uskuteční seminář k energetickým řešením v podnicích s představením možné podpory z EU fondů nebo z Národního plánu obnovy, ve čtvrtek pak akce "Vodík - cesta k transformaci hospodářství"."

Doprovodný program na společné expozici se zaměří také na perspektivní sektory ve vybraných zemích Latinské Ameriky, ochranu průmyslových práv v ČR i v zahraničí, programy ekonomické migrace či nové nástroje na vnitřním trhu EU. Konzultace se budou poskytovat také v oblasti vodíkových technologií.

Hlavním tématem MSV je Průmysl 4.0 a digitální továrna, tedy digitalizace výroby, jeden z hlavních směrů inovačního procesu. Mezi další témata patří cirkulární ekonomika - nakládání s materiálními zdroji. Jde o trend, který je jednou z prioritních oblastí udržitelného rozvoje, a adaptace průmyslu a obchodu se bude ubírat právě tímto směrem. Součástí veletrhu je doprovodný program složený z odborných konferencí, seminářů a workshopů na aktuální technická, obchodní a ekonomická témata.

Zdroj: MPO
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...

Titul Farma roku 2023 vybojovalo vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi

Již po jednadvacáté se sešli příznivci selského stavu, aby byli přítomni slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR (A ...





Pátek 29.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes