BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Stavba největšího tramvajového tunelu v Česku navzdory komplikacím vstupuje do třetí třetiny

15.10.2021
BRNO - Covidová situace, nepřízeň počasí ani komplikované uzavírky nenarušily stavbu tramvajové trati k Univerzitnímu kampusu. Dva roky od poklepání základního kamene je nejdelší tunel pro tramvaje v Česku postavený a vyhloubený v celé své délce 619 metrů. Zasypáním tunelu a zatravněním letos skončí většina činností na povrchu, v příštím roce se bude pracovat zejména v podzemí. První tramvaje po 912 metrů dlouhé trati za 1,4 miliardy korun projedou na konci roku 2022.
Foto: dpmb.cz
"Stavba největšího tunelu pro tramvajovou dopravu v Česku se posouvá kupředu v souladu s harmonogramem, což je dobrá zpráva nejen pro budoucí cestující, ale i obyvatele Starého Lískovce. Velmi si vážím jejich shovívavosti, protože jsem si vědoma, že bydlení v blízkosti tak velké a dlouhodobé stavby je nepříjemné. Můžeme však slíbit, že v letošním roce dojde k dokončení většiny hlučných a terénních prací na povrchu a práce se v příštím roce budou více soustředit dovnitř tunelu. Z celkových nákladů 1,4 miliardy korun v letošním roce proinvestujeme přibližně půl miliardy," uvedla primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Průběh stavby


"V tuto chvíli jsou téměř hotové oba portály tunelu, jak z ulice Netroufalky, tak z ulice Osové. Tunel je vyhlouben v celé své délce a za pomocí těžké techniky z něj dělníci vytěžili 170 tisíc tun zeminy. Výrazný posun nastal na obou terminálech, jak na Osové, tak na Netroufalkách. Před Fakultní nemocnicí Brno jsou připravené všechny podzemní sítě, veřejné osvětlení, točna trolejbusů, nové chodníky i přilehlé komunikace, zbývá dokončit nástupiště, zastřešení a doplnit zeleň," sdělil radní města Brna pro dopravu Petr Kratochvíl. V zastávce Osová během letních měsíců a dopravní uzavírky proběhla rekonstrukce původní tramvajové trati včetně položení odbočné výhybky, která je připravena na napojení nové trati.

"Na zastávce Osová aktuálně dokončujeme přístupové cesty, celkem jich zde bude osm. V každém směru na nástupiště povedou dva bezbariérové chodníky, schodiště a výtah. Další práce na stavbě se soustředí na budování zastávky s pracovním názvem Nová Jihlavská, po jejím vybetonování nyní pokračujeme zastřešováním, které by mělo být hotové do konce roku. Přímo v tunelu finišuje betonáž podlah a nad tunelem postupují terénní práce a úprava povrchu. Se zhotovitelem se podařilo vyjednat zatravnění ploch ještě letos na podzim oproti původnímu termínu v jarních měsících příštího roku," shrnul aktuální činnost na stavbě generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Do konce roku také místní obyvatelé mohou počítat s obnovou a zpřístupněním všech chodníků přes Mikuláškovo náměstí.

"V příštím roce se práce budou soustředit co nejvíce do podzemí. Už letos na podzim začneme pokládat koleje a poté je napojovat na uzel Osová. Hlavním úkolem pak bude oživení celého systému. V tunelu plánujeme instalovat veškeré zabezpečovací zařízení, ovládání výhybek, kamerový systém, osvětlení, informační systémy nebo požárně bezpečnostní zařízení. To vše je třeba propojit vzdáleným ovládáním s dispečinkem správce tunelu. Po provozních zkouškách zažádáme drážní úřad o spuštění do zkušebního provozu," uvedl oblastní ředitel společnosti Metrostav, a.s. Zdeněk Mička.

"Covidová doba naši stavbu výrazně zasáhla, potýkali jsme s nedostatkem personálu a problémy s dodávkami materiálu. Velkou výzvou pro nás bylo i zářijové zprovoznění dopravy na dvou vzdálených místech - jak na Osové, tak na Netroufalkách. Všechny práce jsme soustředili do jednoho termínu, což bylo náročné, ale termín se podařilo splnit. Aktuálně jde vše podle harmonogramu a jsme schopni jednotlivé činnosti plánovat i na dlouhé měsíce dopředu s přesností na dny," řekl generální ředitel společnosti FIRESTA - Fišer, rekonstrukce, stavby a.s. Pavel Borek.

Dopravní omezení


Největší část dopravních omezení má stavba letošním létem za sebou, dopravní podnik už nepředpokládá žádné omezení provozu. Pokračuje uzavření ulice Okrouhlá a částečné uzavření parkoviště Vltavská pro účely stavby. Prozatím zůstává uzavřené Mikuláškovo náměstí včetně všech chodníků, které by ale měly být do konce roku zpřístupněny.

Zahájení provozu


Tramvajová trať bude uvedena do provozu na konci roku 2022. Dopravní podnik města Brna počítá s tím, že jej zahájí nové obousměrné tramvaje Škoda ForCity Smart 34, které dodá výrobce Škoda Transportation. DPMB uzavřel smlouvu na dodání až 40 kusů těchto moderních, nízkopodlažních a klimatizovaných vozů, prvních pět by mělo do Brna dorazit právě do konce roku 2022.

Náklady na stavbu 912 metrů dlouhé tramvajové trati činí 1,4 mld. Kč, přičemž se Dopravnímu podniku města Brna podařilo získat dotaci z evropských fondů ve výši 85 procent, tj. 1,157 mld. Kč. Samotný tunel měří 602 metrů. Nová tramvajová trať výrazně ulehčí přepravu zhruba 40 tisícům cestujících, kteří denně míří do oblasti FN Brno a Masarykovy univerzity. Novou trať budou obsluhovat tramvaje linky 8, které trasu z Hlavního nádraží na konečnou urazí za pouhých 15 minut.


Autor: Dopravní podnik města Brna, a.s.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Tatra Trucks má novou konstrukční kancelář v Brně, v blízké době přibude další v Ostravě

Kopřivnická automobilka nastartovala procesy restrukturalizačních kroků a investic, která mají výrazně zvýšit objem produkce a také zefektivnit její chod v mnoha oblastech. Kvůli navýšení výroby i investicím bude potřebovat i nové kapacity a ...

AOPK: Jarní tah žab do rybníků na místa jejich rozmnožování už je v plném proudu

Moravský kras - O to, aby jejich nebezpečná cesta neskončila pod koly aut se v Moravském krasu stará řada dobrovolníků, které koordinuje Ludmila Koreš ...

DPMB opět otevře prázdninový kurz pro nové řidiče tramvají

Během července a srpna se naučí řídit, složí zkoušky a od září vozí cestující. Od samého počátku pobírají mzdu, směny si pak vybírají podle svých pref ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...





Pátek 29.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes