BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Do Lesnické ulice a Starého Lískovce se v pondělí 20. září vrátí tramvaje

16.09.2021
BRNO - V pondělí 20. září se do Lesnické ulice vrátí tramvaje. Kompletní rekonstrukce ulice se tak pomalu blíží ke svému závěru. Práce na kanalizaci a vodovodu jsou hotové, povrch vozovky a obnova chodníků skončí dle avizovaného termínu do konce listopadu 2021. Celkové náklady činí 204 miliónů korun. Tramvaje se vrátí i do Starého Lískovce, kde končí výluka spojená s pracemi v oblasti bohunického kampusu.
Lesnická | Foto: dpmb.cz
"Ačkoli se dnes nacházíme uprostřed stavby, pozvolna se život v Lesnické ulici vrací do normálního stavu. Prvním krokem je spuštění tramvajové dopravy od pondělí 20. září. Během dalších dvou měsíců proběhnou finální úpravy chodníků, zelených pásů a vjezdů a další dokončovací práce. S výslednou cenou 204 miliónů korun se jedná o jeden z největších letošních projektů města v oblasti dopravních staveb," sdělila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Tramvajová trať

"Ve stanoveném termínu se podařilo dokončit kompletní rekonstrukci tramvajového svršku, trolejového vedení a napájecích kabelů. Zastávky Tomanova a Zemědělská jsou nově bezbariérové a vybavené elektronickými panely pro lepší informovanost cestujících o spojích a mimořádných událostech," vysvětlil generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Během rekonstrukce dopravní podnik aplikoval všechna moderní protihluková opatření jako jsou pryžové bokovnice a antivibrační rohože. Celková délka předmětné trati je 582 metrů dvoukolejně. Náklady činí 89 miliónů korun. Kvůli maximálnímu využití výlukových opatření dopravní podnik navíc zrekonstruoval i 211 metrů dlouhou část Jugoslávské ulice v úseku Helfertova-Merhautova. Tato akce má samostatný rozpočet s náklady téměř 24 miliónů korun.

V návaznosti na rekonstrukci Lesnické ulice Dopravní podnik města Brna ještě letos provede i úpravy tramvajové smyčky Zemědělská, kde vymění koleje, dřevěné pražce a aplikuje protihlukové prvky. Délka trati je 130 metrů. Investiční akce provoz neomezí, přestup cestujících v zastávce Zemědělská bude zachován. Hotovo bude na konci října. Sečteno a podtrženo tak v Brně přibude téměř kilometr opravené tramvajové trati.

Od 20. září se s ukončením výluky na svou původní trasu vrátí tramvaj číslo 9 a noční linka N93. Linka 46 bude do konce října dočasně ukončena v zastávce Zemědělská a neobslouží tak zastávku Erbenova. Oblastí bude nově projíždět tramvajová linka 7, která na své trase Lesná - Malinovského náměstí - Švermova poskytne náhradu za linky 11 (v oblasti Lesné a Černých Polí) a 10 (v oblasti Starého Lískovce), jejichž trasy jsou ovlivněny stavbou VMO Žabovřeská.

Rekonstrukce vodovodu a kanalizace

Od počátku projektu prošlo rekonstrukcí 682 metrů kanalizace a 551 metrů vodovodu. Obojí zde fungovalo bezmála sto let. Součástí stavby je rovněž rekonstrukce kanalizačních přípojek v celkové délce 235 metrů, vodovodních přípojek v celkové délce 432 metrů, přeložení trolejové vedení, rekonstrukce kabelové trasy veřejného osvětlení v délce 663 metrů.

"V současné době je již dokončena rekonstrukce kanalizace i vodovodu, probíhají práce na komunikačních plochách, po kterých bude následovat výsadba vegetace. Veškeré práce budou ukončeny v druhé polovině měsíce listopadu," uvedl generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací Jakub Kožnárek.

Celková plocha rekonstruované vozovky činí 1 641 m2. Povrch je krytý tzv. tichým asfaltem, který snižuje hlučnost z dopravy. Změny k lepšímu se kromě řidičů dočkají i chodci, všechny chodníky v ulici projdou kompletním předlážděním. Vjezdy do přilehlých objektů včetně případných odstavných ploch u nemovitostí v ulici zůstávají zachovány, stejně tak se nezmění ani počet parkovacích míst.

Rekonstrukce zasáhla i do lipové aleje v ulici Lesnická. Celkem 29 stromů prošlo asanací. Zahradníci alej doplní výsadbou 23 kusů habru obecného, 27 kusů javoru babyka a 21 kusů popínavého přísavníků trojcípého. Ulici také rozjasní záhony s trvalkami a další výsadba proběhne v ostatních ulicích městské části Brno - sever.

Celkové náklady na rekonstrukci tramvajové tratě, vodovodu a kanalizace činí 204 321 339,26 Kč bez DPH. Práce začaly v lednu letošního roku.

Končí i výluka tramvají do Starého Lískovce

Tramvaje na linkách 6 a 8 se po čtyřech měsících vrátí na své trasy a cestující svezou až na konečnou do Starého Lískovce. Uzel Osová, který prochází rekonstrukcí v rámci stavby nové tramvajové trati k Univerzitnímu kampusu, bude od 20. září 2021 opět průjezdný.

Výluková opatření se od jara rozdělila na tři části. V květnu a červnu tramvaje 6 a 8 končily na Švermové. Ve druhé - prázdninové etapě - Dopravní podnik města Brna opravil i kilometr dlouhý úsek mezi zastávkami Krematorium a Švermova. Tramvaje linek 6 a 8 byly odkláněny k Ústřednímu hřbitovu a přepravu do oblasti zajišťovaly výlukové autobusové linky x6 a x8. Od září se na dvacet dní výluková opatření vrátila do jarní podoby, kdy tramvaje opět zajíždí do smyčky Švermova.

"Děkujeme cestujícím za trpělivost, kterou během všech fází výluk prokázali. Dobrou zprávou je, že se podařilo zrekonstruovat téměř kilometr tramvajové trati, jejíž původní stav byl nevyhovující. Trať je nyní připravena pro zvýšenou zátěž po dokončení tramvajové trati k Univerzitnímu kampusu, což předpokládáme na konci příštího roku," přislíbila primátorka města Brna Markéta Vaňková.


Zdroj: Dopravní podnik města Brna, a.s.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Jarní tah žab do rybníků na místa jejich rozmnožování už je v plném proudu

Moravský kras - O to, aby jejich nebezpečná cesta neskončila pod koly aut se v Moravském krasu stará řada dobrovolníků, které koordinuje Ludmila Korešová. ...

DPMB opět otevře prázdninový kurz pro nové řidiče tramvají

Během července a srpna se naučí řídit, složí zkoušky a od září vozí cestující. Od samého počátku pobírají mzdu, směny si pak vybírají podle svých pref ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Fiala jednal se starosty obcí a měst v okolí Dukovan o možných dopadech výstavby nových bloků

Předseda vlády Petr Fiala navštívil v pondělí 25. března 2024 jadernou elektrárnu Dukovany, kde s vedením společnosti ČEZ jednal o výstavbě nových jad ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes