BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Ekonomika, podnikání

Žijete v zahraničí a pobíráte český důchod? Pro jeho výplatu je nutné dokládat potvrzení o žití

24.03.2021
Zahraniční důchodci, kteří pobírají český důchod, musí ČSSZ dokládat tzv. Potvrzení o žití. Mohou tak činit čtvrtletně, jednou ročně nebo v jiném časovém intervalu. Podmínky pro zasílání důchodů do zahraničí se liší v závislosti na konkrétní zemi, do které si důchodce nechává důchod posílat. Záleží také na tom, zda důchodce pobírá důchod na český nebo zahraniční účet nebo si ho nechává posílat bankovním šekem na svou adresu v cizině.
Ilustrační snímek | Foto: pixabay.com
Příjemce důchodu v zahraničí musí České správě sociálního zabezpečení dokládat Potvrzení o žití. Tento formulář vyžaduje Česká správa sociálního zabezpečení od důchodců, kteří žijí v zahraničí déle než 270 dnů v roce. Pokud jej klient nedoloží, hrozí mu pozastavení zasílání důchodu. Formulář Potvrzení o žití mohou klienti vyplnit online na ePortálu ČSSZ. Zde je dostupný kromě češtiny také v dalších jazykových mutacích (anglicky, francouzsky, rusky a německy). Některým klientům ČSSZ tiskopisy zasílá poštou - to se týká například slovenských důchodců.

Slovenský důchodce pobírající český důchod


Při pravidelné měsíční výplatě důchodu na slovenský účet v měně EUR, je nutno předkládat Potvrzení o žití 4x ročně. Tiskopisy Potvrzení o žití vysílá ČSSZ v pevně stanovených termínech začátkem února, května, srpna a listopadu každého roku. Pokud se Potvrzení o žití do cca 15. března, června, září a prosince nevrátí zpět ČSSZ, vyšle důchodcům další tiskopis. Pakliže se vyplněný tiskopis nevrátí ani do poloviny dubna, července, října a ledna, dojde k pozastavení výplaty důchodu a vyšle se tiskopis Potvrzení o žití - urgence.

Četnost zasílání i vyplnění tiskopisu Potvrzení o žití je pro důchodce z každé země individuální. Pro podrobnější informace o vaší konkrétní situaci navštivte web České správy sociálního zabezpečení nebo se obraťte na linku call centra pro zahraniční důchodce: +420 257 066 077.

Jak mohou důchodci tiskopis Potvrzení o žití zaslat?


Důchodci mají několik možností, jak vyplněné potvrzení o žití poslat. Standardně se tiskopis zasílá poštou nebo elektronicky s úředně ověřeným elektronickým podpisem.

V případě zaslání Potvrzení o žití poštou, je třeba jej zaslat na adresu: ČSSZ (oddělení výplat do zahraničí), Křížová 25, 225 08 Praha 5, Česká republika. Podpis na tiskopisu Potvrzení o žití musí být úředně ověřen, důchodce k němu musí uvést také datum potvrzení (respektive ověření) a razítko příslušného úřadu.

V případě elektronického zaslání příjemce důchodu tiskopis vyplní, následně vytiskne, podepíše ho vlastnoručním podpisem, který si nechá úředně ověřit, naskenuje ho do elektronické podoby, podepíše elektronickým podpisem a zašle ho e-mailem na adresu podatelny ČSSZ: posta@cssz.cz.

V současné době, s ohledem na epidemickou situaci, je možné potvrzení o žití dočasně posílat poštou bez úředně ověřeného podpisu důchodce nebo elektronicky (e-mailem) bez uznávaného elektronického podpisu, avšak s uvedením důvodu, proč jej není možné zaslat v předepsané formě.

Zdroj: ČSSZ
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Ekonomika, podnikání

Výplaty věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ začnou v březnu

V březnu začne vyplácení více než 15 300 věřitelů Sberbank CZ. V částečném rozvrhu dostanou 95 % svých ...

Řetězec Albert navyšuje mzdy zaměstnancům prodejen. V průměru si polepší o 10%

Společnost Albert ve středu 10. ledna oznámila všem dvaceti tisícům provozních zaměstnanců prodejen navýšení mezd s platností od 1. dubna 2024. Mzdové ...

Nezaměstnanost v Česku vzrostla, počet uchazečů o zaměstnání převýšil počet volných míst

Úřad práce ČR evidoval k 31. 12. 2023 celkem 279 227 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 16 001 více než v listopadu a o 7 424 více než v prosinci 2022. Po ...

Vláda sníží energeticky náročným firmám poplatek za obnovitelné zdroje

Vláda na svém dnešním jednání rozhodla, že uvolní 3,5 miliardy korun na snížení regulované složky ceny elektřiny pro firmy s vysokou energetickou náro ...

Titul Farma roku 2023 vybojovalo vinařství Válka z jihomoravské Nosislavi

Již po jednadvacáté se sešli příznivci selského stavu, aby byli přítomni slavnostnímu vyhlášení výsledků soutěže Asociace soukromého zemědělství ČR (A ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes