BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

ČOI: V lednu nevyhovělo osm kontrolovaných vzorků pohonných hmot

23.02.2021
Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrole jakosti pohonných hmot i v roce 2021. V lednu odebrala 230 vzorků a stanoveným jakostním požadavkům nevyhovělo 8 vzorků. Za porušení příslušné legislativy uložila ČOI zákaz prodeje na 16 400,75 l pohonných hmot v hodnotě 372 051,23 Kč.
Foto: coi.cz
Česká obchodní inspekce dlouhodobě sleduje jakost pohonných hmot na území České republiky. V lednu tohoto roku odebrala 230 vzorků pohonných hmot a stanoveným jakostním požadavkům nevyhovělo 8 odebraných a kontrolovaných vzorků, což v celkovém hodnocení představuje 3,5 % nevyhovujících vzorků.

Vzorky FAME, směsné motorové nafty, motorové nafty B10, motorové nafty s vysokým obsahem FAME, parafinické motorové nafty, bio-CNG, LNG a bio-LNG, vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami nebyly v lednu 2021 odebrány.

V celkovém hodnocení a porovnání jakosti odebraných vzorků pohonných hmot v lednu 2021 oproti prosinci 2020, bylo zaznamenáno zhoršení z 0,8 % na 3,5 % v počtu nevyhovujících vzorků. Největší zhoršení bylo u vzorků motorových naft a LPG, kdy oproti prosinci 2020 bylo v lednu 2021 zhoršení u odebraných a kontrolovaných vzorků motorové nafty (z 1,5 % na 4,5 %) a LPG (z 0,0 % na 6,7 %).

Motorové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci lednu 2021 odebráno a kontrolováno celkem 84 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru "konec destilace", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 222,5 °C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 214,0 °C). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O2 - Motorová paliva - Bezolovnaté automobilové benziny - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Motorové nafty

V měsíci lednu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 112 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnilo 5 vzorků jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky motorové nafty nevyhověly v jakostních parametrech "MEMK (methylestery mastných kyselin)", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 8,0 % V/V a v druhém případě 9,3 % V/V (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 7,3 % V/V). Dále v jakostním parametru "CFPP (teplota filtrovatelnosti)", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla -4°C (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření -18°C) a v jakostním parametru "oxidační stabilita", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 488 g/m3 a v druhém případě 498 g/m3 (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 33 g/m3). V případě druhého nevyhovujícího zjištění u parametru "oxidační stabilita" se jednalo o ověřovací rozbor. Ostatní kontrolované a analyzované vzorky motorové nafty splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 590+A1 - Motorová paliva - Motorové nafty - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

LPG

V měsíci lednu 2021 Česká obchodní inspekce odebrala a kontrolovala celkem 30 vzorků LPG. Z tohoto počtu odebraných a kontrolovaných vzorků nesplnily 2 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky LPG nevyhověly v jakostním parametru "síra", kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla v jednom případě 166,4 mg/kg a v druhém případě 181,7 mg/kg (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 31,1 mg/kg). Zbývající kontrolované a analyzované vzorky LPG splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 589 - Motorová paliva - Zkapalněné ropné plyny (LPG) - Technické požadavky a metody zkoušení v souvislosti s požadavky vyhlášky 516/2020 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty a provedení některých dalších ustanovení zákona o pohonných hmotách.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 112 vzorků motorové nafty. Laboratorními rozbory bylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložky u 2 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v motorových benzinech byl zkontrolován u 84 vzorků a nebylo zjištěno překročení stanovené hodnoty.

Opatření
Česká obchodní inspekce zakázala v lednu 2021 ve třech případech prodej pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno na 16 400,75 l pohonných hmot v hodnotě 372 051,23 Kč.






Zdroj: ČOI
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Při kontrole restaurace na Znojemsku odhalili veterináři závažná porušení při skladování masa

Inspektorky Státní veterinární správy (SVS) z Jihomoravského kraje odhalily při kontrole restaurace v okrese Znojmo několik závažných porušení předpisů při skladování surovin živočišného původu. Jednalo se o skladování masa neznámého původu či s ...

Již tento víkend odstartuje na Brněnské přehradě 78. plavební sezóna

Po zimní přestávce se sedm lodí Dopravního podniku města Brna (DPMB) vrací na hladinu Brněnské přehrady. Slavnostním nástupem kapitánů a fanfárou v by ...

V loňském roce zaplatila VZP za léčbu hemofilie téměř miliardu korun

Hemofilie je vzácné dědičné onemocnění, které se projevuje poruchou srážlivosti krve. Vloni se s ním léčilo 1326 klientů VZP (dvakrát více mužů). Léčb ...

Dopravní nostalgie přinese jízdy historickými vozy i otevřenou vozovnu ve Slatině

Brno - Dopravní nostalgie IGNIS BRUNENSIS po roce opět nabídne přehlídku historických a retro vozů v centru Brna i projížďky pro veřejnost. V sobotu 1 ...

DPMB má vlastní vyhledávač dopravních spojení. Je rychlejší, přesnější a komfortnější

Cestující městskou hromadnou dopravou v Brně si informace o spojích zjistí rychleji než dříve. Dopravní podnik města Brna (DPMB) spustil na svém webu ...





Pátek 19.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes