BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Cihláři ani letos nepřestali podporovat školy a učiliště

21.12.2020
Současná pandemie nahrává digitalizaci ve stavebnictví. Ruce si podává Steve Jobs s Janem Ámosem Komesnkým a výuka se přesouvá do virtuálního prostředí. Pouze přes počítač však kvalifikovaného zedníka nikdo nevyučí. A to je velký problém. Na trhu chybí podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky 300 tisíc řemeslníků.
Foto: cscm.cz
Kvalifikovaný zedník je vzácné zboží. Stavebnictví se sice propadá, ale navzdory virové krizi poptávka po absolventech učebních oborů trvale roste. Před patnácti roky se v ČR vyučilo přes 700 zedníků. O pět let později jejich počet klesl na 250 a dnes jsou školy rády, pokud mají v ročníku tři až čtyři zedníky. Navíc zhruba 40 procent vyučených nepracuje v profesi, pro kterou se vzdělávali.

"Možná svoji roli sehrává to, že mladí lidé jsou přesvědčeni, že zedníkem mohou být i bez výučního listu, že řemeslo odkoukají. Řada firem, když aktuálně potřebuje tuto profesi, si lidi rychle zaučí, nebo najme zahraniční pracovníky," říká Ivana Sedláková, ředitelka Středního odborného učiliště a praktické školy Kladno.

Přitom výuka se stává rok od roku složitější. Během posledních let došlo i u tohoto oboru k velkému rozvoji technologií, přibylo mnoho druhů stavebních materiálů, směsí, pojiv a speciálního nářadí. A distanční výuka nedokáže tu prezenční v plné míře nahradit.

Internet do výuky
"V posledních letech jsme zdarma poskytli SPŠ a OU, které měly zájem, software na 3D virtuální realitu s jejíž pomocí mohou prakticky neomezeně zkoušet a opakovat postupy základních konstrukčních prvků (založení první řady, konstrukce rohu, stavební otvory, keramický strop atd.), a to bez nutnosti manipulace s fyzickým materiálem - náklady, hygiena, velmi omezené možnost opakování, rizika zranění... - v prostředí, které je mladé generaci nejbližší -je to skutečná škola hrou," říká Ing. Petr Stejskal, Business Development, HELUZ cihlářský průmysl v.o.s.

"Ani společnost Wienerberger nezastavila v letošním roce i přes překážky související s epidemií Covid19 svoji podporu středních a vysokých škol. I když jsme museli spolupráci, která je postavena na dlouhodobých projektech, přizpůsobit vzniklé situaci, realizovali jsme řadu zajímavých projektů. V rámci podpory středních škol proběhl již historicky 11. ročník oblíbené "Soutěže o nejlepší projekt". Soutěž se podařilo operativně transformovat do online podoby. Namísto plánovaných přednášek jsme natočili a distribuovali sérii výukových videí určených právě pro studenty středních škol. Co se týká podpory učňovského školství i nadále jsme školy podporovali. Dodali jsme pomůcky pro praktickou výuku - videa, návody a materiál pro praktickou výuku zdění se systémem Porotherm. Navzdory uzavřeným školám byl o tuto podporu tradičně velký zájem. Nezapomněli jsme ani na vysoké školy. V roce 2020 jsme jedním z hlavních partnerů ČVUT, fakulty stavební, pro jejíž studenty jsme připravili on-line přednášku o výstavbě e4 rodinných domů. Dokázali jsme i ve vzniklé situaci uskutečnit mnoho aktivit, které podpořily studenty v jejich rozvoji. Snažili jsme se přeorientovat naši podporu právě do kategorie on-line, což se podařilo. Věříme, že se brzo setkáme se studenty napřímo, opět při praktických ukázkách, přednáškách či exkurzích," vysvětluje Ing. Pavla Peterková, vedoucí Marcom & branding Wienerberger,s.r.o.

Naopak jednatel společnosti Zlínské cihelny s.r.o., Ing. Zdeněk Vašík, byl o poznání stručnější: "Naše firma zatím se školami nijak nespolupracuje. Pouze okrajově s VUT Brno."

Školy pomoc výrobců vítají
Tvůrci aplikace STAWEBNICE oslovili 28 škol a učilišť a z jejich ankety vyplynulo, že význam této učební pomůcky bude v příštím roce prudce narůstat. Na otázku: Budete používat STAWEBNICI, pokud budou školy opět uzavřeny, odpovědělo 24 dotázaných škol, že ano. A na otázku, jestli ji budou používat i během normální výuky, odpovědělo souhlasně dokonce 27 respondentů.

"STAWEBNICE nám slouží jako podpůrná učební pomůcka v hodinách pozemního stavitelství, stavebních materiálů a konstrukčního cvičení. Začleňuje se do výuky v situacích, kdy je potřeba doplnit teoretickou výuku názornou ukázkou," říká Ing. Karla Labudová, ředitelka Střední průmyslová škola stavební, Opava, příspěvková organizace Moravskoslezského kraje.
"V tomto náročném období ze STAWEBNICE naši žáci a studenti nečerpali příliš často, protože částečně probíhala distanční výuka. Nejvíce čerpáme z příruček Heluz a materiálů na internetu," sdělila nám Ing. Lenka Bittmannová ze Střední školy stavebních řemesel Brno-Bosonohy.


Autor: Ing. Jan Fiala
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

AOPK: Jarní tah žab do rybníků na místa jejich rozmnožování už je v plném proudu

Moravský kras - O to, aby jejich nebezpečná cesta neskončila pod koly aut se v Moravském krasu stará řada dobrovolníků, které koordinuje Ludmila Korešová. ...

DPMB opět otevře prázdninový kurz pro nové řidiče tramvají

Během července a srpna se naučí řídit, složí zkoušky a od září vozí cestující. Od samého počátku pobírají mzdu, směny si pak vybírají podle svých pref ...

Podzemí vydá poklady na Velký pátek. 14 jeskyní začne sezónu s předstihem

Zpřístupněné jeskyně České republiky letos zahájí jarní sezónu dříve. Pět jeskyní Moravského krasu (Balcarka, Kateřinská, Punkevní, Sloupsko-šošůvské ...

České dráhy: V neděli začíná letní čas, změna ovlivní dvanáct nočních vlaků

V noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas a hodinové ručičky se ve dvě hodiny ráno posunou o hodinu dopředu. Kvůli chybějícím 6 ...

Fiala jednal se starosty obcí a měst v okolí Dukovan o možných dopadech výstavby nových bloků

Předseda vlády Petr Fiala navštívil v pondělí 25. března 2024 jadernou elektrárnu Dukovany, kde s vedením společnosti ČEZ jednal o výstavbě nových jad ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes