BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Magazín

Tipy, jak prát prádlo v době virové

15.04.2020
Pro ženy pečující pravidelně o domácnost není praní prádla složitá činnost, je to jen jedna z mnoha povinností v domácnosti. Jak správně prát se nejdříve učíme od našich babiček a maminek, postupem času získáváme vlastní zkušenosti a učíme se z vlastních chyb. Jen si vzpomeňte na ten okamžik, když jste zapomněli červené tričko při praní bílého prádla nebo jak vás naštvala košile zmenšená o velikost kvůli praní na vysokou teplotu. Podruhé tuhle chybu neuděláme! Každý z nás však někdy potřebuje pomocnou ruku, zejména v neobvyklých situacích jako je tato.
Foto: pixabay.com
Jak fungují prací prostředky
Prací prostředky odstraňují nečistoty, skvrny, mastnotu a špínu z oděvů. Zaručují hygienu a čistotu. V průběhu let byly vyvinuty vysoce kvalitní detergenty, které důkladně odstraňují nečistoty a špínu z hlubších vrstev oblečení. Při normálních podmínkách stačí dodržovat instrukce pro praní na štítku oděvu a pokyny pro dávkování na obalu prostředku, abychom dosáhli požadovaného pracího účinku.

V současné situaci se ale většina z nás ptá na úplně nové otázky: Musím si prát oblečení ihned po návratu domů z obchodu nebo procházky s dětmi? Jak můžu prát oblečení, abych se zbavila bakterií a virů? Jaké další kroky můžu podniknout k minimalizaci rizika šíření nemoci?

Tipy, jak prát prádlo se speciální pozorností v těchto dnech
Přečtěte si následující tipy odborníků, které vám můžou sloužit jako návod, jak zacházet s věcmi, které mohou být živnou půdou pro bakterie. Odborníkům se pod lupu dostaly kuchyňské utěrky, ručníky, spodní prádlo, ložní prádlo a oblečení nemocných členů rodiny:

1. Všechny uvedené předměty uložte do samostatného koše na prádlo a perte je vždy zvlášť.
2. Používejte delší prací cykly a vyšší teploty (nad 60 °C).
3. Vyndejte prádlo z pračky okamžitě poté, co je prací cyklus dokončen. Sušte ho venku nebo v sušičce.
4. Použijte prací prášek s bělidlem na bázi aktivního kyslíku nebo prací prostředek s účinkem proti bakteriím a virům. Informace o přítomnosti bělidla v "běžných" pracích prášcích najdete v seznamu složek na obalu. Tato složka se široce používá pracích prášcích určených na každodenní použití, aby zajistila dokonalou bělost a čistotu tkanin, ale nepřidává se k práškům určeným pro barevné prádlo.
5. Důkladně si umyjte ruce po každé fázi praní. Největším rizikem přenosu bakterií je dotyk se špinavým nebo mokrým oblečením.

Čištění pračky
Nezapomeňte, že v rámci péče o čistotu a hygienu byste měli pračku alespoň jednou měsíčně vyčistit. K tomu použijte standardní prací prostředek s bělidlem na bázi aktivního kyslíku a nastavte dlouhý prací cyklus na 60 °C nebo dokonce 90 °C. Pračka by měla být spuštěna bez naplnění. Další informace o čištění pračky naleznete v uživatelské příručce k zařízení.

Jak se zbavit virů a bakterií
Pamatujte, že prací prostředky doporučené pro každodenní použití nejsou navrženy ani testovány na antibakteriální nebo dezinfekční účinky, a to ani když obsahují bělidlo na bázi aktivního kyslíku. Chcete-li zaručit antibakteriální nebo dezinfekční účinek, přidejte do prádla speciální antibakteriální a/nebo dezinfekční prostředek. Ty jsou vytvořeny tak, aby eliminovaly bakterie a/nebo viry. Snadno je rozpoznáte podle informací na obalu.

Uložte prací prostředky bezpečně
Všichni teď trávíme více času doma. Zatímco mnoho rodičů musí pracovat z domova, zvědavé děti a domácí mazlíčci si hrají. Je důležité zajistit bezpečné prostředí. Proto zajistěte, aby všechny chemikálie byly skladovány mimo dosah dětí.




Autor: Hana Pazderková
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Magazín

Venkovní nebo vnitřní žaluzie? Výhody a nevýhody

Při výběru žaluzií pro vaše okna se můžete setkat s dilematem: venkovní nebo vnitřní žaluzie? Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, které je třeba zvážit při rozhodování o tom, která je pro vás ...

Disponujete velkou zahradou? A co tak její část věnovat dětem?

Říká se, že kdo si hraje nezlobí. Na malé děti to platí dvojnásob. Proto, pokud většinu času tráví doma, je na místě je nějak zabavit. Ideálně tak, ab ...

Březnový horoskop: Berani budou plni energie, Střelci zažijí dobrodružství

Březen, měsíc jara a obnovy, nám přináší nové příležitosti a výzvy. Podívejme se, co nám hvězdy předpovídají pro tento měsíc. ...

Pronajměte si kancelářské prostory v Brně. Kde je vyhledávat?

Chcete rozšířit své podnikání? Potřebujete reprezentativní místo pro setkávání se s klientelou či obchodními partnery? Garáž vám stačit nebude. Pronaj ...

Jaké golfové vybavení je nezbytností každého golfisty?

Obliba golfu jako odpočinkového sportu neustále roste. Pokud i vy jste tomuto koníčku propadli, neobejdete se bez patřičného golfového vybavení. Úplný ...





Čtvrtek 28.3.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes