BrněnskoDnes.cz
BrněnskoDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Nahlédněte až do světa menšího než atom

20.09.2018
Zábavní vědecký park VIDA! otevírá novou výstavu s názvem KUK připravenou ve spolupráci s Ústavem přístrojové techniky Akademie věd České republiky, v. v. i.. Výstava představuje dobrodružnou výpravu ze světa viditelného pouhým okem až k částicím menším než atom.
Labodílny Vysokého napětí | Foto: vida.cz
Čtyři tematické okruhy seznámí zájemce s výzkumy a přístroji z laboratoří předního vědeckého pracoviště. Návštěvníci zjistí víc o elektronových mikroskopech, svařování laserem nebo pozorování chlazených levitujících nanočástic.

"Na vlastní oči si také prohlédnou první stolní elektronový mikroskop, který oslnil i porotu světové výstavy EXPO 1958 v Bruselu a získal zlatou medaili," upozornila na vzácný exponát kurátorka výstavy Tereza Kopecká ze Střediska společných činností AV ČR. "Pomocí speciálního programu vyvinutého našimi vědci si lidé v reálném čase prohlédnou elektrickou činnost vlastního srdce. Objeví také, jaké miniaturní motivy skrývá hologram, který si mohou odnést i domů," dodala Kopecká.

Výstava KUK se zaměřuje především na nástroje poznání, tedy na nejrůznější přístroje. Ty bývají častokrát opomíjeny, přestože často hrají klíčovou roli. "Podobně jako při pohledu z okna nevnímáme okno samé, ale výhled, který nám nabízí, i při pohledu do okuláru nebo na obrazovku mikroskopu nevnímáme přístroj, ale obraz, který díky němu vidíme. Přesto hrají přístroje zcela zásadní roli v našem pohledu na realitu," zdůvodnila záměr výstavy Pavla Schieblová z PR oddělení ÚPT.

Výstava KUK se ve VIDA! koná od 20. září 2018 až do 1. března 2019 a je v ceně vstupenky do expozice. Ve všední dny, od úterý do pátku, od 16 do 18 hodin je možné navštívit VIDA! jen za 90 korun. "Odpolední vstupenka je určená všem, kteří si chtějí užít chytrou zábavu v čase, který jim zbývá po škole či po práci," dodala Hana Laudátová, tisková mluvčí VIDA!

NABÍDKA VIDA! V ZÁŘÍ A ŘÍJNU 2018

Indiánské léto - víkendové labodílny pro rodiny s dětmi
každou sobotu a neděli až do konce září za příplatek ke vstupnému do VIDA!
50 Kč/skupina (1-4 osob), 30 minutový program několikrát během dne
Na účastníky čeká příprava zlata, kouřové signály, barevné pokusy indiánských šamanů a výroba lapače snů.

Noc vědců ve VIDA!
pátek 5. října, 18.00-23.00
Vstup zdarma pouze na základě registrace!
VIDA! letos poprvé pořádá Noc vědců přímo ve své budově u brněnského výstaviště. Kromě 170 hravých exponátů si tu rodiny s dětmi mohou užít speciální program zaměřený na české vynálezy a science show Časograf s prvorepublikovou atmosférou.

VIDA! After Dark: MOVIE
středa 26. září, 19.00-23.00
První party 18+ v novém semestru nabídne kromě baru a hudby také filmové triky, workshop stop motion animace, 3D filmy, klíčovací pozadí, filmový Chytrý kvíz nebo ozvučení němé grotesky.

Labyrint peněz - rodinná hra
během zářijových a říjnových víkendů
Díky podpoře ČSOB se návštěvníci VIDA! naučí zkrotit rodinný rozpočet.

Vysoké napětí - víkendové labodílny pro rodiny s dětmi nabité elektřinou každou sobotu a neděli během října a listopadu za příplatek ke vstupnému do VIDA!
50 Kč/skupina (1-4 osob), 30 minutový program několikrát během dne
Zájemci se dozvědí, jak vypadá elektrický proud, na vlastní oči spatří plazma a naučí se nejjednodušší způsob, jak získat elektřinu. Na závěr si vyrobí svítící překvapení.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Nemocnice TGM Hodonín slavnostně otevřela nový moderní pavilon zobrazovacích metod

Pouhých 13 měsíců od položení základního kamene otevřela hodonínská nemocnice ve svém areálu nový pavilon, navazující na stávající budovu ...

Ovzduší v Brně se zlepšuje navzdory narůstající zátěži z dopravy, zjistili vědci z Masarykovy univerzity

Přestože se kvalita ovzduší v Brně a Jihomoravském kraji díky fungujícím opatřením dlouhodobě zlepšuje, k limitům stanoveným Světovou zdravotnickou or ...

Od soboty 27. dubna čeká MHD v Brně řada změn, většinou jsou příjemné

Tramvají opět až do Obřan, retro vozy na běžných linkách nebo provoz cyklobusů. Změny v provozu městské hromadné dopravy v Brně od 27. dubna cestující ...

City Challenge 2024: Ukažme společně světu, jak bohatá a jedinečná příroda je v našich městech

Pokud budete od pátku do pondělí 26. - 29. 4. v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, na Uherskohradištsku a na Veselsku (region Veselí nad Mora ...

SZÚ: Umělé povrchy hřišť či sportovišť mohou uvolňovat zdraví škodlivé látky

SZÚ upozorňuje subjekty, které pořizují pro dětská hřiště, sportoviště a další provozy umělé pryžové povrchy, na nutnost vyžadovat certifikaci výrobků ...





Pátek 26.4.2024
Jihomoravský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes